K’O NA TRACI Austrija opet ima novog kancelara

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bivši austrijski ministar unutrarnjih poslova Karl Nehammer položio je prosegu kao novi kancelar zemlje, na čelu koalicijske vlade između svoje Austrijske narodne partije (OeVP) i Zelenih.

Nehammer, poznat kao zagovornik strogih ograničenja migracija, položio je u ponedjeljak zakletvu pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom i naslijedio je Alexandera Schallenberga, koji je na toj funkciji bio samo dva mjeseca nakon ostavke kancelara Sebastiana Kurza. Schallenberg će se sada vratiti na svoju funkciju ministra vanjskih poslova, prenosi FENA.

Promjenu je pratila i rekonstrukcija vlade, s novim ministrima imenovanim na čelo financija i obrazovanja, prenosi dpa. Nehammer preuzima dužnost u teškim okolnostima. Koalicija OeVP-a i Zelenih, koja je na vlasti od 2020. godine, na klimavim je nogama zbog brojnih političkih nesuglasica. Čak i u borbi za obuzdavanje četvrtog talasa pandemije Covid-19, vladini partneri često su bili u sukobu jedni s drugima.

Austrija je trenutno u lockdownu do 13. prosinca, iako se poslovni i turistički lideri boje da bi restrikcije mogle biti produžene, barem djelomično, nakon tog datuma. Odluka bi trebala biti donesena u sljedećih nekoliko dana, a summit je zakazan za srijedu.

/Republika/

Share.

Comments are closed.