KLUPKO SKANDALA Tužiteljstvo istražuje kako je ukradenu ukrajinsku ikonu Dodik poklonio Lavrovu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je da je u petak formiralo predmet kako bi se ispitale sve informacije nakon što je predsjedatelj kolektivnog Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu staru 300 godina koja je, navodno pripada Ukrajini.

Tužiteljstvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je to ministarstvo zaprimilo prosvjednu notu veleposlanstva Ukrajine. Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere, navedeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova, a nakon prosvjedne note Veleposlanstva Ukrajine, poslalo je u petak dopis SIPA-i Tužiteljstvu BiH te zatražilo provjeru svih informacija o ovom slučaju i ikoni staroj 300 godina, koja je završila u posjedu visokog bh. dužnosnika.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na području koje je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Odbora za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Mitropolit ukrajinski Epifanije, nakon što je ruskom veleposlaniku uručena ukrajinska ikona iz okupiranog Luganska, ovaj skandal nazvao je “političkom gestom prema Rusiji”.
“Ovo je politički gest prema Ruskoj Federaciji, jer je ova ikona upravo s teritorije koja je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi trebale događati. Svaka nacija treba poštovati druge nacije i ne raditi takve stvari”, rekao je Epifanije za RSE.

Ukrajinci su prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.