Jutro nakon koncerta u Makarskoj u hotelu preminuo Milutin Sretenović Sreta, pjevač ‘Mostar Sevdah Reuniona‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šokiran sam, izgubili smo divnog čovjeka i vrhunskog umjetnika. Naravno, prekidamo koncerte “Mostar Sevdah Reuniona”, rekao je producent Tomislav Kašljević.

Umro je Milutin Sretenović Sreta, pjevač “Mostar Sevdah Reuniona”, javlja Slobodna Dalmacija. Grupa je u subotu održala koncert u Makarskoj i ništa nije upućivalo da će se samo nekoliko sati kasnije dogoditi zlo; da će preminuti 74-godišnji sjajni glazbenik.

– Šokiran sam, izgubili smo divnog čovjeka i vrhunskog umjetnika. Naravno, prekidamo koncerte “Mostar Sevdah Reuniona”. U nedjelju je trebao biti koncert u Šibeniku i dan kasnije u Trogiru – rekao je za potreseni producent koncerata Tomislav Kašljević za Dnevni avaz.

Milutin Sretenović Sreta, kako prenosi “Avaz”, umro je u nedjelju ujutro u Makarskoj u hotelskoj sobi, nakon što su u Ljetnom kinu održali sjajan koncert, a posljednje fotografije poznatog glazbenika napravio je naš fotoreporter Ivo Ravlić.

Posljednja pjesma koju je Sreta otpjevao bila je “Čudna jada od Mostara grada”. Nakon toga, kako se tvrdi, nije želio ni večerati, već se povukao u hotelsku sobu.

Sretin cimer, bubnjar Senad Trnovac, jutros nakon doručka se vratio u hotelsku sobu te je primijetio da Sreta ne diše i pozvao je Hitnu pomoć koja je konstatirala smrt.

Sreta se proslavio i sudjelovanjem u emisiji “Nikad nije kasno”, a glazbom se počeo baviti od ranog djetinjstva; on i njegova sestra Zaga već sa trinaest godina ozbiljno su se počeli baviti glazbom. Njegova biografija vrlo je živopisna, a u jednom od svojih razgovora ispričao je kako je kao dijete dva puta trebao umrijeti, ali da je oba puta za “dlaku” izbjegao najgori scenarij.

Milutin Sretenović Sreta rođen je 1947. godine u Odžacima. Muzikalnost je naslijedio od oca i stričeva koji su bili harmonikaši.

Iza sebe ima dva braka, dva sina i četvoro unučadi.

U bendu je od 2016.

Pjevao je u sastavu Mostar Sevdah Reunion, a njihova priča, priča je o uspjehu unatoč lošim početnim prognozama. Ideja o osnutku benda koji će, kroz suvremena aranžerska rješenja njegovati tradicionalne forme sevdaha i romske glazbe rodila se još 1993, u ratnom Mostaru. Prvi album, snimljen 1999. u tamošnjem Centru Pavarotti s Ilijazom Delićem kao glavnim vokalom i kraljicom romske glazbe Esmom Redžepovom kao posebnom gošćom, postigao je velik uspjeh i očarao domaću i međunarodnu publiku i kritiku. Slijedila je suradnja s najboljim svjetskim pjevačem romske glazbe Šabanom Bajramovićem, izvođačem gotovo kultnog statusa, a potom i s „majkom gipsy soula“ Ljiljanom Buttler. A Secret Gate izlazi 2003. godine. Novi album sa Šabanom Bajramovićem snimaju 2006, da bi sljedeće godine izdali Cafe Sevdah kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora Nermina Alukića Čerkeza. Tales From A Forgotten City, koji osvaja brojna međunarodna priznanja, izlazi 2013. Prvi live album Kings of Sevdah objavljuju 2016. nakon kojeg počinje saradnju sa Milutinom Sretenovićem Sretom na albumu The Balkan Autumn. Od 2017. bendu se kao vokal pridružuje i Antonija Batinić.

“Balkanski bluzeri”, kako ih nazivaju svjetski mediji, iza sebe danas imaju 13 izdanih albuma i jedan dvostruki kompilacijski, te brojne nastupe širom svijeta od kojih kao najdraže izdvajaju onaj u Londonu u Queen Elizabeth Hall 2002. kao i poziv da budu gosti B. B. Kinga na specijalnoj večeri Blues Around the World.

Share.

Comments are closed.