Joe Biden i Kamala Harris prisegnuli pred sucima Vrhovnog suda: “Demokracija je pobijedila; Želim ponovno ujediniti Ameriku”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Joseph R. Biden u srijedu je prisegnuo kao 46. američki predsjednik, nakon kaotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari. Prisegnula je Kamala Harris, prva potpredsjednica u povijesti SAD-a. Biden će već večeras potpisati oko 20 uredbi.

Izabrana potpredsjednica Kamala Harris na svečanosti je zauzela mjesto kraj supruga Douga Emhoffa. Ona ovom zakletvom postaje prva žena i prva Afroamerikanka na mjestu potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država.

Biden je tradicionalno prisegnuo na Kapitolu koji je prije dva tjedna bio poprište nemira u kojem su pobornici njegovog prethodnika upali u sjedište američke demokracije i tjedan dana pošto je Donald Trump po drugi put opozvan u donjem domu Kongresa. Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.

Demokrat, drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja, prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, piše New York Times.

“Demokracija je dragojena i krhka, ali je pobijedila. Na ovom svetom tlu gdje je prije nekoliko dana nasilje htjelo poljuljati naše temelje, okupljamo se kao jedna nacija da bismo obavili miran prijenos vlasti. Amerika se nalazi u izazovnom razdoblju pandemije i porastu političkog ekstremizma. Idemo dalje hitro i brzo jer nas čeka mnogo posla. Treba zacijeliti, ponovno izgraditi, puno toga možemo dobiti”, rekao je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Jedinstvo je put prema naprijed, istaknuo je novi predsjednik SAD-a, prenosi N1.

Demokracija je pobijedila, rekao je u srijedu novi američki predsjednik Joe Biden u svom prvom govoru kojim je pozvao na jedinstvo nacije. Najavio je da će biti predsjednik svih Amerikanaca.

“Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov”, rekao je Biden u govoru nakon prisege.

“Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila”, kazao je.

“Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja – demokracije”, naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

“Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države”, kazao je 46. američki predsjednik, pa dodao da SAD može ponovno postati “vodeća sila za dobro u svijetu”.

“A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih”.

Joe Biden nešto je ranije prisegnuo za 46. američkog predsjednika, nakon četiri turbulentne godine Donalda Trumpa.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Na prisegu novog predsjednika stigli su bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, odnosno svi živući američki čelnici osim 96-godišnjeg Jimmyja Cartera i, naravno, Trumpa.

 

/Republikainfo.com/

 

 

Share.

Comments are closed.