IZGLEDA DA IZBORI U MOSTARU NEAMAJU SMISLA Izetbegović brani “rotirajućeg gradonačelnika” i želi intervenciju OHR-a ako gradonačelnik bude iz HDZ-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na Facebooku je reagirao na pismo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića upućeno prema međunarodnoj zajednici u BiH.

”Mostar je grad čijom se ljepotom ponosimo, ali i grad teške prošlosti, jakih emocija, isprepletnih identiteta i sudbina, mjesto susreta vjera, kultura, ideologija. To je grad Bošnjaka, Hrvata, Srba, ali i grad i onih koji su naprosto građani. Svi pomenuti se moraju osjećati komotno i slobodno u Mostaru budućnosti, svi oni zajedno trebaju upravljati glavnim gradom Hercegovine”, napisao je Izetbegović na početku.

Slika trojice liječnika, Hrvata, Srbina i Bošnjaka, koji su zajedno otišli posjetiti bolesnu kolegicu iz Gradskog vijeća, i na potpis joj odnijeti dokument o preuzimanju vijećničkog mandata, za nekoga je možda patetična, ali je to ustvari slika onoga što Mostar treba da bude, i što je u ovom gradu moguće postići – zajednički liječiti naslijeđeno stanje, sa najboljom namjerom, i sa spremnošću Mostaraca da jedni drugima pruže ruku i pomognu, istaknuo je Izetbegović.

Na liniji ovakvog razmišljanja je, ističe Izetbegović, i prijedlog da se gradonačelnički mandat podijeli između kandidata tri pobjednička bloka – Koalicije za Mostar, BH bloka i HDZ-a, da svako od njih na čelu Grada provede po 15 mjeseci.

Izetbegović je napisao da je ovakav prijedlog odbijen od strane HDZ, a predsjednik ove stranke je uputio pismo OHR i OSCE u kojem traži intervenciju kojom bi se dogovor onemogućio.

”Pismo Dragana Čovića vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama. Ponudu da se u Mostaru vlast dijeli, da u njoj sudjeluju svi, uključujući naravno i Hrvate, on je okarakterizirao kao ”antihrvatsku histeriju”, kao ”pokušaj uspostave jednonacionalne vlasti”, kao ”nerazumno djelovanje” koje ”vodi u razdor i podjele”. Predsjednik HDZ BiH je također ustvrdio da prijedlog o dobrovoljnoj podjeli mandata vodi ”ugrožavanju izbornog procesa”, ”protuzakonitom djelovanju protiv Hrvata”’, ”kršenju zakona, općih etičkih i političkih načela””, napisao je Izetbegović.

Prethodnih dvanaest godina gradonačelnik Mostara je bio kadar HDZ BiH, Mostar je nazivan ”hrvatskim stolnim gradom”, i time se, ističe Izetbegović, neosporno kršilo zakone, opća etička i politička načela, ali smo se suzdržali od teških, a možda opravdanih kvalifikacija poput ”uspostave jednonacionalne vlasti”, ”nerazumnog djelovanja” ili ”protuzakonitog djelovanja protiv drugih naroda”, kvalifikacija koje je Čović upotrijebio, navodi Izetbegović.

”Proces izbora gradonačelnika Mostara treba biti dovršen u ponedjeljak 15. veljače, i bit će izabran dr. Zlatko Guzin ili dr. Mario Kordić, naravno sve u skladu sa Zakonom i Statutom. Ničega nezakonitog, nerazumnog, neetičnog, uperenog protiv Hrvata ili bilo koga drugog, nema u eventualnoj odluci onog koji bude izabran da preuzme puni mandat, ili da se nakon 15 mjeseci povuče u korist drugog, odnosno trećeg kandidata. Upravo obratno, radi se o razumnoj, etičnoj, nesebičnoj i odgovornoj odluci”, poručio je.

”Do ugrožavanja izbornog procesa i protuzakonitog djelovanja o kome govori Čović može doći samo njegovom voljom, odnosno ostvarenjem uvijene prijetnje sadržane u njegovom pismu OHR i OSCE kako će uslijediti „daljnje blokade i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave“. Ako se to zaista dogodi, ako nakon blokade formiranja Vlade Federacije BiH, blokade formiranja Vlade HNK, blokade popune Ustavnog suda Federacije BiH, HDZ krene i u blokadu implementacije izbornih rezultata u Mostaru, s ciljem da gradonačelnik ovog grada ostane kadar HDZ, tada će zaista biti nužna intervencija OHR i OSCE. Vrijeme je da se predstavnici međunarodne zajednice pokrenu, da prestanu tolerirati protuustavne i protuzakonite blokade. A kada je Mostar u pitanju, vrijeme je da prevagu ostvare one snage koje su za slogu i pomirenje, za napredak, one snage koje žele graditi, a ne rušiti mostove. I da Mostarcima izaberu takvog gradonačelnika”, napisao je Izetbegović u svojoj reakciji na Čovićevo pismo.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.