Izetbegović poziva Čovića da se “prikloni probosanskim snagama”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok Dodik čvrsto stoji na stavu da je bez rješenja pitanja stranih sudaca u Ustavnom sudu upitna i sama država BiH, a njegov politički partner Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH dijeli njegovo mišljenje naglašavajući i nužnost izmjene Izbornog zakona, lider najjače bošnjačke stranke SDA, Bakir Izetbegović istom mjerom odgovara da “Dodik prijetnjom blokadom vlasti pokušava provesti tihi državni udar”. Pri tom Čoviću dobrim cijelom ucjenjivački poručuje da “priklanjanjem Dodiku u sadašnjoj krizi sigurno neće dobiti izmjene izbornog zakona kakve očekuje”.

Izetbegović se poziva na poštovanje Ustavnog suda, iako se i sam prema njegovim odlukama, kao i svi uostalom, često ponaša kao pred švedskim stolom – ‘ovo hoću – ovo neću’. Navodi da je riječ o pokušaju otimačine zemlje povratnika i poziva HDZ BiH da “stane uz probosanske snage”, SDA, DF i SBB i pomogne smirivanju krize.

No, Izetbegović traži i reakciju međunarodne zajednice i OHR-a jer će u suprotnom, kako je kazao, BiH doći u dugotrajnu i opasnu krizu, a u svom istupu u medijima, upravo HDZ-u BiH upućuje znakovit poziv i obećanje.

“Priklanjanjem HDZ BiH probosanskim snagama snažno bi se relaksirali odnosi između Hrvata i Bošnjaka i otvorio prostor za hrabrije kompromise”, poručio je Bakir Izetbegović što je više nego jasan mig Čoviću da se ostavi Dodika.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.