Izetbegović: Ne vjerujem da će Čović pratiti Dodikove avanture

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je kako “ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika”, ali da “EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a”.

Izetbegović je istaknuo kako smatra da će politički predstavnici iz entiteta RS u institucijama BiH biti suzdržani prilikom donošenja odluka te tako vršiti pritisak, piše Klix.ba.

“Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su u entitetu RS uzurpirati zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi”, kazao je Izetbegović.

Kako kaže, “RS pokušava uzeti ono što im odgovara kao sa švedskog stola, a ono što ne odgovara pokušati ignorirati ili ukloniti, a sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom”.

“Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastat će se u subotu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za danas je najavljen sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Izetbegović smatra da će biti problem na sastanku s Čovićem.

“Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo varam li se. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da će takvim postupanjem BiH se s vremenom pretvarati u zemlju staraca jer će mladi ljudi odlaziti i nitko neće imati da omogući mirovine za stare ljude. Kako kaže, zbog toga se ne smije omogućiti dominacije države nad entitetom.

“Nadam se reakciji međunarodne zajednice i Tužiteljstva BiH. Imamo izravne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi raditi svoj posao”, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da u ovom trenutku nije moguće usvojiti zakon u Ustavnom sudu BiH jer se od SDA traži da rasturi sud koji radi svoj posao i sprječava otimačinu zemlje.

Što se tiče rada Parlamenta BiH, Izetbegović je rekao da će se vidjeti što slijedi, ali da se ne može dopustiti da se ultimatumima rješavaju stvari ističući da se ni SDA ne sviđa što u BiH postoji entitetsko glasanje, kvote unutar kojih se moraju zadovoljiti Bošnjaci i tako dalje.

Na novinarsko pitanje o tome je li EU trebala slijediti politiku SAD-a koja je Dodika stavila na crnu listu, Izetbegović je odgovorio da se ne bi ohrabrila ovakva politika da su svi radili svoj posao.

“Oni itekako snose krivnju što su išli niz dlaku i što su mislili da će se netko zaustaviti jer se s njim lijepo priča. Postoje zakoni koji nisu provođeni kao i obaveze OHR-a. Vrijeme je da se trznu i budu odlučniji”, istaknuo je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.