Izetbegović kritizira ljevicu jer ne radi sve što želi SDA i nije uvjeren za dogovor o Izbornom zakonu: “Uopće nemam ambiciju postići definitivan dogovor sa Čovićem”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da nije uvjeren da će Bosna i Hercegovina dobiti Izborni zakon, a da za cjepiva zaista misli da će ona konačno doći u prvoj polovici ožujka.

O najavama SDA i HDZ-a da će se rješenje za Vladu FBiH dobiti u narednih mjesec dana kaže da “namjeravaju ispuniti preduvjet SDA o nastavku razgovora o modalitetima promjena Izbornog zakona”.

“To je uspostavljanje nove strukture vlasti na federalnoj razini, imenovanje predsjednika i zamjenika FBiH, a zatim i prijedlog novog saziva Vlade FBiH. Pitanje je imamo li uopće u ovom trenutku za to koalicijski kapacitet jer je došlo do nekih slabljenja pozicija SDA u Domu naroda. Pitanje je imamo li prolaznost za to da krenemo temeljito u imenovanje novog saziva. To ćemo morati provjeriti. Ako nemamo dovoljno ruku u Domu naroda za imenovanje novog predsjednika, onda ćemo morati rekonstruirati sadašnju Vladu, prije svega dopuniti dva nedostajuća ministarstva, za braniteljska pitanja i za obrazovanje. Dakle, dvije pozicije koje je SDA imala. I onda nastaviti sa pregovorima i s traganjem za tom većinom koja bi mogla u sljedećim mjesecima zaista imenovati novi saziv”, kazao je Izetbegović za Federalnu televiziju., prenosi N1.

Ističe da “može doći do imenovanja novim ministara u Vladi FBiH i da će to biti inicijalni uvjet”.

“Ako ne možemo kompletnu Vladu imenovati, onda ćemo morati makar taj korak napraviti. Dakle, dva nedostajuća ministarstva, da bi se uopće upustili u priču o Izbornom zakonu. SDA ne može pregovarati i dogovarati u jednoj situaciji u kojoj je ona ucijenjena. Ne želimo uopće takvu atmosferu, ne želimo da na takav način ulazimo u pregovore.”

Pozicije SDA i HDZ-a su vrlo udaljene

Tvrdi da još nije došlo do dogovora oko Izbornog zakona. “Mislim da će se nažalost jako teško doći do dogovora, s obzirom na vrlo udaljene pozicije SDA i HDZ-a. Pa i udaljene presude koje moramo implementirati. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić na kojoj inzistira HDZ i sve presude Europskog suda za ljudska prava na kojima inzistira SDA. Do približavanja će teško doći ali moramo pokušati.”

Izetbegović navodi da SDA od početka stoji na tzv. građanskom principu koji je potvrđen kroz niz presuda Europskog suda za ljudska prava.

“Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimist da ćemo uopće doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega, ali moramo pokušati.”

Izetbegović je rekao da je “HDZ potpisao da će zajedno sa SDA iznaći model koji će implementirati sve navedeno”.

“HDZ ima svoje zahtjeve i oni se baziraju na presudama Ustavnog suda u kojima se zaista spominje legitimitet. Na tom balansu etničkog i građanskog je Bosna koncipirana u Daytonu i eventualne dopune i promjene Izbornog zakona će biti koncipirane na tom balansu gdje SDA zagovara građanski princip i ono na čemu SDA posebno inzistira je da se ukloni asimetrija funkcioniranja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH, odnosno da se oslobodi kapacitet većine u Zastupničkom domu. U ovom času Dom naroda guši odluke i volju većine iz Zastupničkog doma. Dom naroda može štititi, kao u RS-u, isključivo vitalni nacionalni interes i to je taj kompromis koji SDA očekuje od HDZ-a. Ako je HDZ spreman to prihvatiti i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava, što nije lako, mislim da tada imamo šansu napraviti neki rezultat.”

“Nećemo pristati na izborne jedinice”

“Nećemo uopće pristati ni na kakve nove izborne jedinice”, kategoričan je Izetbegović. Na pitanje zašto u pregovorima nema i građanskih stranaka on je rekao da bi “tu trebale biti sve stranke, ali i jedna široka lepeza nevladinih organizacija, intelektualaca, eksperata”.

“Svi moramo biti zainteresirani i svi imamo pravo baviti se takvim pitanjima. Ne samo HDZ i SDA. Mislim da je ovo jedan potpuno reducirani model protiv kojeg je bila SDA, ali mi smo od prijatelja iz međunarodne zajednice, konkretno SAD-a i Bruxellesa, zamoljeni da napravimo prvi korak na kojem će kasnije interresorna grupa bazirati svoj rad. Ja uopće nemam ambiciju postići definitivan dogovor sa Draganom Čovićem, ali oni od nas očekuju onako kako smo Mostar riješili.”

Na optužbe da će od FBiH napraviti mostarizaciju odgovara: “Ako ću od Federacije napraviti ovo što sam napravio u Mostaru onda će to biti dobro.”

Izetbegović kaže da je vidio prijedlog Izbornom zakona koji je Čović uputio međunarodnoj zajednici i da ne mislim da je takav prijedlog realan.

“Nije mi jasno na koji način se može učiniti da Sjedić ili Finci budu izabrani u državno Predsjedništvo u kojem je rečeno da to mora biti jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak. Kako će Jevrej ili Rom ući u Predsjedništvo? To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se bez ustavne promjene, a ako do njih ne dođe neće biti novog Izbornog zakona. Ovdje se radi o zajedničkoj sudbini i nužno je doći do kompromisa.”

“Neće Hrvatska odlučivati kako će BiH biti koncipirana”

O stavovima Hrvatske kada je u pitanju Izborni zakon Izetbegović navodi da neće Hrvatska odlučivati o tome kako će biti koncipirana BiH.

“Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno ići naprijed i to vodi ka jednoj normalnoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par desetljeća napravila teške pogreške u odnosu na BiH tako da bi im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH.”

“Povika je na vuka, a lisice se spremaju meso nositi”

Kaže da su srpske pozicije “zakovane na oko, ali bilo je spremnosti kroz Travanjski paket da se ide na neizravno”.

“I SNSD i SDS su bili spremni na to. Zašto ne bi bili ponovo spremni? Ako bi ih ohrabrile neke međunarodne snage. Mi ovo ne možemo sami iznijeti, bez jednog pozitivnog pritiska međunarodne zajednice. Potrebno je ohrabriti sve stranke da se ide ka kompromisu. Zanimljivo je da SDA brani građanski princip i interes građanskih stranaka. One treba prodisati, postati jedan četvrti stub u ovoj državi. Dok one, u isto vrijeme, napadaju na SDA i lagano se približavaju HDZ-u. Kao da se zauvijek mire s tom situacijom u kojoj će biti 2:1. Srpska i hrvatska strana 2, a ovamo i bošnjačko i bosansko 1. Umjesto da naprave iskorak, budu zaista multietničke stranke. Interes im je ići kuda je lakše. Lakše je tamo gdje se razvila demokracija, gdje je SDA, gdje su se razvili mediji. Teže je napraviti iskorak pa nešto uzeti od HDZ-a i SNSD-a. Ništa ne uspijevaju uzeti. Dapače, građanske stranke se svojim postupcima približavaju HDZ-u. Pogledajte te ustupke. Da Naša stranka nije upropastila šansu da imamo iz probosanskog fronta gradonačelnika u Mostaru, mogli smo ga imati. SDA je napravila situaciju da ga imamo. Oni su je upropastili. Konaković govori stvari koje će se sigurno svidjeti Čoviću. U Tuzli su uveli HDZ-ovca, a nema HDZ-a uopće u Skupštini. SDP pomagao SNSD-u u Srebrenici. Zašto to rade, zašto im se približavaju na takav način? Da se u Novom Travniku nije kandidirao čovjek iz NiP-a mi bi tamo imali gradonačelnika. Ovako su ga dobili HDZ-ovci. Na mnogo mjesta vidite da se pruža ruka prema HDZ-u.”

O optužbama da ima dogovor s Čovićem kaže da je “povika na vuka, a lisice se spremaju meso nositi”, prenosi N1.

 

/Republikinfo.com/

Share.

Comments are closed.