IZDAJNIK, IZDAJNIK, IZDAJNIK Otvoren lov na Irmu Baraliju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Mostara je izabran, ali ne prestaju optuživanja od strane SDA prema vijećnicama Naše stranke, Irmi Baralija i Boški Ćavar, da su one krive za neizbor gradonačelnika Bošnjaka, odnosno, da su “pomogle” u izboru gradonačelnika, kandidata HDZ-a.

Nakon što je srpski vijećnik Velibor Milivojević zbog svog glasa za kandidata HDZ-a (prvi krug javnog glasanja koji je zbog nestatutarnosti poništen nakon reakcije visokog predstavnika u BiH) pretrpio sličan pritisak uz neizbježnu kvalifikaciju “izdajnik”, pa čak i uz reakciju Medžlisa Islamske zajednice Mostar, nakon što je izabran novi gradonačelnik, ne prestaja isto takvo ‘tagertiranje’ prema vijećnicama Baralija i Ćavar.

Ovakvim prozivkama, demoniziranju i prozivajući ih “izdajnicama”, bez svake sumnje, u ionako nacionalistički lako uzburkanom Mostaru, na vijećnice Naše stranke otvoren je slobodan lov. Svakim njihovim odlaskom u trgovinu, u šetnju ili bilo gdje – mogu “fasovati” verbale prijetnje, ali i fizičke napade, a nije teško zamisliti ni napade na njihovu obitelj. Ukolio se taj scenarij dogodi: Tko će za njega preuzeti odgovornost?

Jesu li opravdano kazati da su Baralija i Ćavar u životnoj opasnosti?

No, ono što je najzanimljivije je da se obje vijećnice, po procjeni mnogih jer je glasanje bilo tajno i uz dva nevažeća glasa, nisu opredijelile niti za HDZ-ovog kandidata, niti za kandidata SDA, odnosno, Koalicije za Mostar koju ova stranka predvodi.

Međutim, SDA, kako se čini, izričito smatra da su vijećnice naše stranke, stranke ljevice, trebale podržati njihovog kandidata, a ne ostati neopredjeljene i, na kraju krajeva, principijelne u svojim stavovima od samog početka.

S druge strane, dok HDZ mudro šuti na ove napade na Baraliju iz SDA, HRS, stranka koja ima tri vijećnika u Gradskom vijeću, izašla je s priopćenjem da su oni “krivci” za Kordićev izbor te da “napadaju njih, a ne Baraliju i Čavar”. No, to je samo dodalo ulje na vatru te je shvaćeno kao “obrana” vijećnica naše stranke i povod još snažnijeg napada SDA. Iz HRS-a su također isticali kako će pri izboru gradonačelnika ostati suzdržani, a svoje glasanje za Kordića pravdaju kao reakciju na agresivne istupe iz Koalicije predvođenom SDA. Međutim, jasno je da HRS nije sebi mogao dopustiti isti rizik, biti proglašavan izdajnikom ukoliko kandidat HDZ-a ne bi bio izabran zbog njihovih suzdržanih glasova.

Sadašnji ‘Baralijin anatem’ zasigurno bi bio na HRS-u, kao što su svojedobno izdajnicima proglašavani Martin Raguž iz HDZ 1990, Zvonko Jurišić i Stanko Primorac iz HSP-a, bivši predsjednik Federacije Živko Budimir i čitava plejada, što li hrvatskih, što li bošnjačkih ili srpskih izdajnika.

Ovakvi, nacionalističko-politički ‘certifikati’ za neistomišljenike česti su u BiH, a ako su u kontekst perfidno uvučeni i “branitelji”, “borci”, “domoljubi” ili “patriote”, “sinovi otadžbine”, itd – dobiva se višestruki razlog zašto netko “zaslužuje” biti izdajnikom proglašen izdajnikom.

“Rotirajući gradonačelnik je sulud prijedlog i loš potez SDP-a. Ne znam zašto je to SDP-u trebalo. Duboko sam razočaran ponašanjem te stranke i ne mogu dokučiti razlog. Ne znam zašto se ide sa SDA i isto tako ne znam zašto je procijenjeno da je SDA manji problem od HDZ-a jer se javnost pokušava ‘obrlatili’ (prevariti) nekakvim probosanstvom, a cijelo vrijeme su na vlasti”, rekao je prof. dr. Dragan Markovina, povjesničar, publicist i kolumnist, Mostarac s adresom u Splitu komentirajući situaciju oko izbora gradonačelnika u Mostaru.

Baralija je, predajući tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dokazala da su njoj, pa tako i svim Mostarcima, godinama kršena demokratska prava da biraju i budu birani, kao ni u jednoj državi na europskom tlu. Nakon što je strasburški sud tako presudio uslijedio je još snažniji angažman međunarodne zajednice da se konačno i dogode izbori u Mostaru, i to bez sudjelovanja ijednog drugog političkog subjekta osim HDZ-a i SDA, što dovoljno govori samo za sebe.

Također je činjenica  da izbora u Mostaru ne bi bilo bez sporazuma predsjednika dvije najače hrvatsko-bošnjačke stranke, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, i to pod pritiskom međunarodne zajednice. To iz obje stranke ističu tako i neizravno priznavajući da su upravo oni krivci za blokadu demokracije.

Nakon svega, Baralija je, u što nema sumnje, Mostarcima pomogla u vraćanju prava na glas, da biraju i budu birani. Da se njihov glas čuje, ma kakav on bio. Ali sada se Baraliji i njenoj kolegici Ćavar, pa i Veliboru Milivojeviću ili bilo kojem budućem “izdajniku”, u njihovom vlastitom gradu, nasilno želi oduzeti pravo glasa i mišljenja – pa makar on bio i suzdržan.

 

(Republikainfo.com/V.S.H)

Share.

Comments are closed.