Iz SDA demantiraju Dodika da su se Čović i Izetbegović dogovorili o trećem entitetu: “Nebuloza i neistina”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izjava lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika izrečena u intervjuu na jednoj televiziji (Face TV) kako postoji “tajni dogovor između lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o trećem entitetu” za SDA je nebuloza i potpuna neistina, plasirana s ciljem da se skrene pažnja sa suštinskih tema, reagirali su iz SDA.

“To je jasno svakome tko iole prati politička događanja u Bosni i Hercegovini, te je stoga bespredmetan pokušaj pojedinih poličara i dijela medija da od te lažne izjave prave ozbiljnu političku temu”, izstaknuli su iz SDA.

Kako u saopćenju napominju, “SDA je puno puta jasno naglasila da nikada, ni pod bilo kojim okolnostima, neće dozvoliti formiranje takozvanog trećeg entiteta, niti će pristati na izmjene Izbornog zakona koje bi vodile u dodatne etničke podjele i tu ne postoje nikakve dvojbe”.

“Indikativno je”, dodaju, “da u političkim i medijskim strukturama, koje od ničega pokušavaju napraviti nešto i vezati to za SDA, izostaje reakcija na Dodikove stalne prijetnje odcjepljenjem, negiranje genocida, slavljene i nagrađivanje ratnih zločinaca, kao i uvrjedljiva usporedba ratnog zločinca Radovana Karadžića s Alijom Izetbegovićem i izjednačavanje branitelja s agresorima.

“Umjesto da se zajednički vrši pritisak na HDZ, koji blokira formiranje Vlade Federacije BiH i funkcioniranje Ustavnog suda FBiH, slavi ratne zločince, širi islamofobiju i političkim ucjenama pokušava doći do diskriminatornog Izbornog zakona, fokus javnosti se usmjerava na SDA i izmišljene priče o ‘tajnim dogovorima'”, upozoravaju iz SDA.

Zaključuju da se “time s pravom postavlja pitanje s kojim ciljem i za čiju korist”, stoji u reakciji na izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako su se “Izetbegović i Čović dogovorili o trećem entitetu”.

 

/Republikanfo.com/

Share.

Comments are closed.