Iz indijanskog plemena Cherokee traže da tvrtka Jeep promijeni ime na terencu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vođa plemena američkih indijanaca Cherokee, Chuck Hoskin, zatražio je od američke kompanije Jeep da njihovo poznato vozilo, model Cherokee, koji se proizvodi gotovo 50 godina promijeni naziv, piše CNBC.

Hoskin je rekao da je došlo vrijeme da se ovaj naziv vozila promijeni te dodao da ne tolerira da tvrtka koristi ime Cherokee. “Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da kompanije i sportski timovi povuku imena, fotografije i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova. Siguran sam da nitko nema loših namjera u svemu tome, međutim, nama ne pričinjava čast to što će se automobil zvati po imenu našeg plemena jer ono traje duže nego je osnovana kompanija Jeep”, rekao je Hoskin.

Dodao je da ne očekuje da će kompanija Jeep istog trenutka promijeniti naziv, ali je naglasio da pleme ne odobrava upotrebu naziva Cherokee u te svrhe.

Oglasili su se i iz kompanije Jeep rekavši da se nazivi njihovih automobila pažljivo biraju te da su se odlučili da jedan model nosi naziv Cherokee kako bi na taj način iskazali čast Indijancima zbog njihove plemenitosti, hrabrosti i ponosa.

Međutim, Hoskin kaže: ” Najbolji način da se oda počast je da se više dozna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj povijesti, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi”.

Tvrtka Jeep uvela je model terenskog vozila Cherokee 1974, nakon čega je uslijedilo više modela.

Pod pritiskom su nedavno i američki nogometni tim i košarkaški tim iz Washingtona promijenili imena potekla od američkih Indijanaca – Redskins (crvenokošci), odnosno, Indians, piše CNBC.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.