ITALIJA PRVAK EURA Englezi iskalili bijes zbog poraza na tamnoputim igračima nakon što su promašili jedanaesterce u fiinalu Eura

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Italija je osvojila Euro 2020. nakon što je na jedanaesterce bila bolja od Engleske. Poslije 120 minuta bilo je 1:1, a onda smo vidjeli pravi festival promašaja s bijele točke.

Azzurri su pogodili tri od svojih pet, a Englezi samo dva, pri čemu su promašili posljednja tri. Marcus Rashford pogodio je stativu, dok je Gianluigi Donnarumma obranio pokušaje Jadona Sancha i Bukaye Saka.

Ta činjenica što trojica tamnoputih igrača nisu uspjela realizirati jedanaesterac izazvala je rasističke komentare pojedinih Engleza koji se nisu mogli pomiriti s porazom.

Rashfordu, Sanchu i Saki na Instagramu su, odmah poslije završetka utakmice, ostavljali komentare s majmunskim emotikonima.

Bilo je tu i uvreda izrečenih riječima koje su u međuvremenu maknute, ali nedovoljno brzo da se ne bi izrodio veliki skandal.

Engleski nogometni savez (FA) oglasio se priopćenjem:”Oštro osuđujemo sve oblike diskriminacije i zgroženi smo internetskim rasizmom usmjerenim na neke naše igrače. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da podržimo naše igrače, a istovremeno tražimo najstrože moguće kazne za sve odgovorne. Što se nas tiče, ne možemo biti jasniji – netko tko stoji iza ovakvog odvratnog ponašanja nije dobrodošao u praćenju naše reprezentacije.”

U prijevodu, ako policija pronađe krivce, vrlo je izvjesno da će im FA barem na neko vrijeme, a možda i doživotno, zabraniti dolazak na utakmice engleske reprezentacije.

“Na kraju je pobijedio nogomet, odnosno momčad koja je vjerojatno najviše zaslužila. Italija je od prve do posljednje utakmice igrala napadački, išla je po gol više i nije odustajala od svoje ideje. Kad se podvuče crta, može se reći da su Azzurri igrali najbolji nogomet.

Engleska igra cijeli turnir svodila se na čekanje, čvrst blok i brzu kontru, po principu: važno je da ne primimo, a već ćemo nekako zabiti. Nikad se ne zna, možda i iz nepostojećeg jedanaesterca. Pitajte Dance. Englezi su od prve utakmice s Hrvatskom kalkulirali, sjetite se koliko su plašljivo igrali i kako su se povukli kada su poveli, ali nisu uspjeli do kraja iskalkulirati. Dobro je za nogomet što je napadačka filozofija ipak trijumfirala”, komentira autor Ivica Meda za Dnevnik.hr finale Eura.

 

Share.

Comments are closed.