Hrvati od danas u SAD bez vize

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatskim građanima od danas za odlazak u Sjedinjene Američke Države više ne treba viza. Svi koji planiraju turističko ili poslovno putovanje do 90 dana umjesto vize sada trebaju ispuniti samo ESTA prijavnicu i to 72 sata prije puta. Ukidanje viza dugotrajan je proces, a Hrvatska je nedavno ispunila posljednji zahtjev. Odbijenih zahtjeva manje je od 3%.

Ukinute su vize za ulazak građana Hrvatske u SAD, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. Naša zemlja tako se i službeno pridružila Programu izuzeća od viza. Odluka se odnosi na državljane koji putuju u SAD turistički ili poslovno, ali ne na dulje od 90 dana. Prije putovanja potrebno je ispuniti pristupnicu Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja.

Priopćenje Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu

“Poseban je ovo dan jer naši hrvatski prijatelji mogu početi putovati u Sjedinjene Države bez viza. Cijeli naš tim u američkom veleposlanstvu u Zagrebu oduševljen je zbog ovog važnog koraka koji će još više zbližiti američki i hrvatski narod”, priopćilo je Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize”, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming u priopćenju dostavljenom medijima, prenosi HRT.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

“Bio je to dug proces no vrijedio je truda i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza”, navodi Fleming koji se raduje što će to “produbiti veze između američkog i hrvatskog naroda”.

“Došao je taj dan! Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza!”, objavilo je Američko veleposlanstvo u Zagrebu na svojoj Facebook stranici.

“Ako planirate u Sjedinjene Američke Države poslovno ili turistički, prije putovanja potrebno je ispuniti ESTA prijavnicu na ovoj adresi i to je to!”, napisali su.

Detaljne upute i sve informacije donose, ističu, u svom talk showu “U Ameriku bez vize”. Odgovore na najčešće postavljena pitanja, upućuju, pronađite ovdje.

Plenković: Otvaramo novu stranicu

“Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u SAD putuju bez viza! Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana. Otvaramo novu stranicu u odnosima RH i SAD-a, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja”, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Božinović: Važno postignuće

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Twitteru je napisao: “Hrvatski državljani mogu u Sjedinjene Države putovati bezvizno uz prijavu putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja. Kroz dugotrajan proces morali smo ispuniti vrlo zahtjevne kriterije. Ovo je važno postignuće na korist naših građana i ispunjenje programskog obećanja”.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a.

Putnici zemalja iz VWP-a, a od danas su to i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e.

Zahtjevi ESTA-e općenito vrijede dvije godine.Putnici s valjanim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti se svojom vizom za put u Sjedinjene Države, navodi se u priopćenju iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.