HNS: Protiv SDA-ove eliminacije Sporazuma iz Mostara

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na 12. redovnoj sjednici održanoj 2. kolovoza 2021. godine u Sarajevu usvojilo 18 zaključaka, uslijedila je reakcija iz HNS-a BiH. SDA-ove zaključke nazvali su “18 unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije, ovladavanja pravosuđem i eliminiranja ne Bošnjaka iz svih elemenata društva u BiH”.

“U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja oko reformi izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od strane bivšeg Visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest. Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo, predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet „spašavaju“ BiH”, reagirali su iz HNS-a.

Iz HNS-a, kako ističu, odbacuju nastojanja SDA da se Sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA potpisao u lipnju prošle godine.

“Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali”, ističe se iz HNS-a.

Također navode kako prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su dostavili predstavnici SDA ne rješava apsolutno niti jedno otvoreno političko pitanje te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije.

“Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost u žurnom vremenu, ukoliko su predstavnici SDA doista ozbiljni politički dužnosnici.
Pozdravljamo pozive na jačanje predstavničke demokracije na što predstavnici HNS-a već dva desetljeća konstantno pozivaju – temelj predstavničke demokracije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom iste zemlje – Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini u ključnim institucijama na svim razinama vlasti. Jednako važno, želimo jasno osuditi konstantne pritiske na pravosudni sustav kojeg „duboka država“ nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavne tužiteljice. Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stupom vlasti dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa što je nedopustivo i takvo što traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost”, zaključuje se u reakciji iz HNS-a BiH.

18 zaključaka SDA

Prva tri zaključka iz SDA vezani su uz odluku bivšeg visokog predstavnika Inzka o donošenju odredbe Kaznenog zakon BiH o negiranju genocida u Srebrenici, potom, kritika prema političkim predstavnicima iz RS-a zbog odluke o nesudjelovanju u radu bh. institucija kao i prema odluci NS RS-a o nepriznanju već spomenute odluke visokog predstavnika. Također pozdravili su i izbor Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika te od njega zatražili i postupanje sukladno ovlastima, a navedena je i potpora regionalnoj ekonomskoj suradnji.

“Predsjedništvo SDA smatra da je format pregovora o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva BiH koji obuhvaća samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH iscrpio svoje mogućnosti, te da je nužno nastaviti pregovore u formatu u kojem bi sudjelovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, uz podršku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, međunarodne zajednice, pravnih stručnjaka i civilnog društva”, zaključak je pod brojem 6, dok se u 7. zaključku navodi kako Predsjedništvo SDA smatra da je prijedlog Pravnog tima SDA za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH dobra osnova za postizanje konačnog rješenja kroz pregovore svih parlamentarnih stranaka.

Potom neprofesionalnim i pristranim ocjenjuju rad Tužiteljstva BiH na čelu s Gordanom Tadić, koje, kako navode iz SDA, “nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina i drugih kaznenih djela” te smatraju kako ne procesuiraju afere iz RS-a, ali su iz SDA pozdravili Odluku Ustavnog suda BiH da naloži Komisiji za koncesije BiH rješavanje spornih pitanja između države BiH i entiteta RS u svezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.

U 10. točki od ukupno 18 zaključaka Predsjedništvo SDA pozdravilo je izjavu država članica NATO-a “kojom je još jednom snažno i nedvosmisleno pružena puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te sigurnosti i stabilnosti BiH” kao i, u 11. zaključku, odluku Europskog parlamenta o usvajanju Izvješća o BiH.

Nevjerojatno je da u 12. točki Predsjedništvo SDA zaključuje da je Pelješki most, koji je nedavno spojen, i dalje sporno pitanje jer se, kako su naveli, “izgradnji pristupilo bez suglasnosti državnih institucija BiH i bez prethodnog omogućavanja BiH slobodnog – ničim ometanog pristupa otvorenom moru”, dok se u 13. točki pozdravlja usvajanje rezolucija u Skupštini Crne Gore i Skupštini Kosova kojim se osuđuje genocid u Srebrenici kao i uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović.

Potom SDA pozdravlja, kak je navedeno, donošenje niza zakona u Parlamentu FBiH koje su inicirali zastupnici SDA, a koji će doprinijeti pravednijoj raspodjeli javnih prihoda, pomoći roditeljima – njegovateljima, te osigurati veća prava braniteljskim kategorijama, kao i početak masovnog cijepljenja u FBiH jer je “osiguran dovoljan broj cjepiva”, dok su posljednje dvije točke na temu unutarstranačkih preslagivanja u OO SDA Novo Sarajevo, Sarajevske i Unsko-sanske županije i u GO Zenica.

 

 

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.