HDZ USTRAJNO Prvo su SIP-u ‘odbrojavali’ zbog neobjave rezultata, a sada smatraju da je SIP požurio s objavom. Najavljuju pravnu bitku zbog izbornih manipulacija.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom objave rezultata izbora u Mostaru od strane Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, iz HDZ-a BiH obratili su se javnosti priopćenjem.

“U medijima možemo vidjeti da je Središnje izborno povjerenstvo BiH na žurnoj sjednici održanoj 3. siječnja 2021. godine donijelo Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ostavljena je mogućnost podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana. Sve se događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova čime se izravno utjecalo na izborni rezultat. Dok je trebalo ”pronaći” glasove za pojedine političke stranke kako ne bi doživjeli debakl, tada se nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljitu obradu izbornog materijala”, navode iz HDZ-a BiH.

Nadalje ističu: “Kada je to završeno, žuri se s objavom rezultata iako do zakonskog roka ima puna dva tjedna, ali sada je cilj što prije završiti kako bi zataškali izbornu prevaru i organizirani kriminal. Gradski odbor HDZBiH Mostar smatra da izborni ciklus još nije završen, niti je moguće objaviti konačne rezultate izbora, jer predmet koji je formiralo Tužiteljstvo HNŽ još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica izravno ovisi izborni rezultat odnosno raspodjela mandata. Činjenica da se Središnje izborno povjerenstvo BiH proglasilo nenadležnim u prigovoru HDZBiH da je prekršen Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o isključivoj nadležnosti ove institucije, pokazuje nespremnost ove institucije da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora, a istovremeno daje odgovor na pitanje što je bila motivacija za protuzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije. Gradski odbor HDZBiH Mostar će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer na izborima biraju birači, a ne brojači”, stoji u priopćenju.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.