Grlić Radman: Konstitutivnost naroda ključna za stabilnost i europski put BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koncept triju konstitutivnih naroda u BiH nije u suprotnosti s presudom Sejdić-Finci i on je ključan za funkcionalnost, stabilnost i europski put te zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski šef diplomacije uoči rasprave o zapadnom Balkanu. “Najveći izazov u regiji je stanje u Bosni i Hercegovini i tu bih htio naglasiti važnost koncepta triju konstitutivnih naroda, koji je ključan za funkcionalnost, stabilnost i europski put te zemlje.

Suprotno onome što se nedavno pojavilo u medijima, taj koncept nije nekompatibilan s presudom Sejdić-Finci”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman prije početka sastanka šefova diplomacija država članica EU-a, na kojem je zapadni Balkan jedna od glavnih tema.

“Ključna je eliminacija bilo koje vrte diskriminacije u izbornom procesu, a to se može postići dopunom izbornog zakona”, dodao je Grlić Radman.

Europski sud za ljudska prava presudio je još krajem 2009. da su pravila za izbor članova predsjedništva BiH diskriminatorna jer građani koji ne pripadaju jednom od triju konstitutivnih naroda ne mogu biti birani. Kod izbora članova predsjedništva pojavio se još jedan problem u Federaciji BiH, entiteta iz kojeg se biraju hrvatski i bošnjački član predsjedništva. Brojniji Bošnjaci već su tri puta glasali za hrvatskog člana predsjedništva, koji ima jako slabu potporu među Hrvatima. Grlić Radman je rekao da se EU mora više angažirati na zapadnom Balkanu i imati strateški pristup, prenosi FENA.

Grlić Radman je istaknuo da zemlje u regiji moraju raditi na demokratskoj transformaciji, ljudskim pravima i vladavini prava, a EU treba ispuniti svoja obećanja. “To znači otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, viznu liberalizaciju za Kosovo, Crna Gora treba ostati privržena europskom putu, a Srbija se treba usredotočiti na reforme i prevladavanja nasljeđa rata”, rekao je Grlić Radman. “Mi se moramo angažirati, investirati u stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana jer su to investicije u stabilnost i sigurnost Europe”, zaključio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.