GEOPOLITIKA CJEPIVA EU službeno jš nije odobrila Sputnjik V, a iza kulisa zanima se za nabavku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Europska unija je službeno odbacila cjepivo ‘Sputnjik V’ i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti službeni Bruxselles se okreće ka tom cjepivu zbog poteškoća u proizvodnoj dinamici cjepiva od proizvođača s kojima je EU potpisala ugovore o nabavci, piše Reuters.

Europska unija javno je odbila rusku kampanju za opskrbu cjepivom protiv koronavirusa kao propagandni trik neželjenog režima, piše Reuters.
Iza kulisa, EU se obraća moskovskom Sputnjik-u V dok ulaže naporr kako bi cijepio svojih 450 milijuna ljudi natrag na pravi put, rekli su za Reuters diplomatski i službeni izvori EU.

Dužnosnik EU-a koji u ime EU bloka pregovara s proizvođačima cjepiva, rekao je Reutersu da vlade EU-a razmatraju pokretanje razgovora s proizvođačima Sputnjika V i da će za pokretanje procesa biti potrebni zahtjevi četiriju zemalja EU-a.

Mađarska i Slovačka već su kupile “ruski metak”, Češka je zainteresirana, a dužnosnik EU rekao je da Italija razmišlja o korištenju najvećeg bioreaktora u zemlji za proizvodnju cjepiva u tvornici ReiThera u blizini Rima za izgradnju Sputnjika V. No, u svezi ovog Reutersovog teksta podsjetimo i da je Hrvatska zainteresirana za Sputnjik V upravo iz razloga što su sakazali mehanizmi opskrbe cjepivima iz EU-a.

Nadalje, Reuters navodi da je Bruxelles kritiziran zbog sporog uvođenja cjepiva u blok u vrijeme kada bivša članica, Britanija, ublažava ograničenja ubrzavanjem programa cijepljenja. Italija pojačava blokade, bolnice u pariškoj regiji skoro su prenatrpane, a Njemačka je upozorila na treći val.

EU je potpisala sporazume sa šest zapadnih proizvođača cjepiva i počela razgovore s još dva. Do sada je odobrila četiri cjepiva, ali neuspjeh u proizvodnji usporio je kampanju cijepljenja, a neke države članice traže rješenja.

Ako se Sputnjik V pridruži arsenalu EU cjepiva, to bi bio diplomatski trijumf za Rusiju, čiju trgovinu s blokom godinama koče sankcije zbog aneksije Krima i intervencije na istoku Ukrajine. Također bi se riskirala podjela na blokove između onih država koje su spremne dati Moskvi bilo kakvu pobjedu i onih koje pokazuju da Bruxelles može surađivati ​​s Kremljem, piše Reuters.

Drugi dužnosnik EU-a za Reuters je rekao da su talijanski dužnosnici na sastanku spomenuli pogon ReiThera kao moguće mjesto za proizvodnju cjepiva COVID-19 koje proizvode tvrtke koje nisu talijanska biotehnološka tvrtka. ReiThera, koja je u 30-postotnom vlasništvu države i razvija vlastite snimke COVID-19, odbila je komentirati ovu informaciju.

I glasnogovornica talijanskog Ministarstva industrije odbila je komentirati razgovore o mogućoj upotrebi postrojenja ReiThere za proizvodnju Sputnika V. Rekla je: “Proizvest ćemo sva odobrena cjepiva gdje god je to moguće.”

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira razgovore s proizvođačima cjepiva, rekao je da EU nije dužna započeti razgovore s proizvođačima Sputnjika V, čak i ako regulator EU-a lijekova odobri cjepivo.

Nije bilo jasno hoće li zemlje koje su naručile Sputnjik V u bilateralnim sporazumima biti zainteresirane za zajedničku nabavu EU-a. Glasnogovornici vlade u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Pregovori s proizvođačima cjepiva obično traju mjesecima prije isporuke, a dužnosnik EU rekao je da još nije donesena odluka hoće li se kontaktirati programeri Sputnjika V nakon internih razgovora o tom pitanju.

Ipak, rasprave među vladama EU pokazuju vanredne promjene u pogledu ruskog cjepiva.

Mjesecima je EU izrazila sumnju u svezi sa Sputnjikom V, navodeći nedostatak podataka i nazivajući cjepivo “sredstvom propagande Kremlja”. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, 17 veljače je postavila je pitanje razloga Rusije za izvoz milijuna doza cjepiva, unatoč sporom uvođenju cijepljenja u EU, gdje je cijepljeno manje ljudi.

 

 

Share.

Comments are closed.