FBiH neće nabavljati lijek Remdesivir jer je WHO kazala da nije učinkovit protiv korone

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lijek Remdesivir koji se koristi u borbi protiv Covid-19 danas je izostavljen iz Uredbe- instrument makroekonomske politke, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Danas je izostavljen iz ove uredbe jer se pojavila informacija o lijeku remdesivir da taj lijek nije učinkovit na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije.”

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) propćila je da lijekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti Covid-19, javlja BHRT. To je za BHRT potvrdio i Mirza Palo, predstavnik Ureda SZO za BiH.

Ova ocjena navedena je u globalnoj izjavi Svjetske zdravstvene organizacije.

U proteklih šest napravljeno je globalno randomizirano kontrolirano istraživanje terapije za COVID-19, koordinirano od strane SZO u više od 30 zemalja, i proizvelo dokaze o učinkovitosti prenamijenjenih lijekova za liječenje COVID-19.

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija “Gilead Sciences”, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti Covid-19.

Kompanija “Gilead” izrazila je zabrinutost, jer “podaci nisu detaljno analizirani”, pa tvrdi da se zbog toga “ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o učinkovitosti remdesivira”, prenosi Radio slobodna Europa.

Istraživanje je proučavalo učinke na ukupni mortalitet, stavljanje na mehaničku ventilaciju i trajanje boravka u bolnici kod hospitaliziranih pacijenata. Druge upotrebe ovih lijekova, na primjer u liječenju pacijenata u zajednici ili za prevenciju, morale bi se ispitati pomoću različitih istraživanja, navodi se u globalnoj izjavi Svjetske zdravstvene organizacije.

MCP: Ugovori o nabavci će se potpisivati svakog mjeseca

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH , koje koordinira nabavku, podsjećaju da je Bosna i Hercegovina, kao i zemlje Europske Unije pristupila Sporazumu o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera u okviru kojeg je Europska komisija, na osnovu iskazanih potreba zemalja, između ostalih i Bosne i Hercegovine, potpisala Okvirni ugovor za nabavku lijeka remdesivir.

Podsjećaju da se radi o lijeku koji je dobio dozvolu Europske Unije za korišćenje u liječenju COVID-19.

Usljed duplo veće potražnje, odnosno dvostruko većih iskazanih potreba zemalja, u odnosu na moguću mjesečnu proizvodnju, Europska Komisija je u raspodjeli prema zemljama primjenila ECDC alokacijski ključ-tjedna stopa hospitalizacije, prema kojem je Bosni i Hercegovini za listopad dodjeljeno 1794 viala.

Specifični ugovori sa Gileadom, proizvođačem navedenog lijeka, će se potpisivati svakog mjeseca u periodu od listopada 2020. godine do marta 2021. godine (odnosno u periodu za koji su sve zemlje iskazale potrebe) i Ministarstvo civilnih poslova BiH će u sljedećem periodu pratiti i postupati sukladno smjernicama Europske Komisije kao i mišljenjima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravsta i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH smatra da je vrlo značajno da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa zemljama Europske Unije, dio procesa koji administrira i kontrolira Europska komisija, kao i činjenica da se Bosna i Hercegovina opredjelila za potpisivanje specifičnih ugovora na mjesečnoj razini, a ne jednog ugovora za svih šest mjeseci, što su neke od zemalja Europske Unije učinile.

Podsjetimo, vlada Republike Srpske prihvatila je jučer informaciju o nacrtu sporazuma o međusobnim pravima i obvezama radi realizacije Okvirnog ugovora za nabavku lijeka Remdesivir za tretman pacijenata oboljelih od korona virusa .

Predviđeno je da do kraja godine bude osigurano 1.100 doza ovog lijeka na mjesečnoj razini, za šta će biti izdvojeno 1,5 milijuna KM. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da će doze lijeka biti dostavljane sukcesivno.

 

(Izvor: BHRT)

Share.

Comments are closed.