EU traži istragu o porijeklu korona virusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen i predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel pozvali su danas da se istraži porijeklo pandemije Covida-19, pojačavajući pritisak na Kinu da bude transparentnija, a uoči summita G 7. Von der Leyen je rekla da se “mora znati odakle je počela pandemija kako bi se izvukle prave pouke i razvili prave alate kako bismo bili sigurni da se to više nikada neće ponoviti”.

Ona je istaknula da je vrlo važno omogućiti istražiteljima pun pristup informacijama kako bi utvrdili porijeklo pandemije.

Dodala je da je Europa razumno dobro reagirala na utjecaj ograničenja zbog virusa na ekonomiju jer je izvukla prave pouke iz Financijske krize 2008. godine. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da “svijet ima pravo da točno znati što se dogodilo”.

Prošlog mjeseca, predsjednik SAD Joseph Biden naložio je američkim obavještajnim službama da “udvostruče” napore u istraživanju porijekla korona virusa, uključujući mogućnost da bi trag mogao dovesti do kineske laboratorije.

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.