DRAMA SE NASTAVLJA Zastupnički dom Kongresa izglasao Trumpov opoziv. On se obratio naciji preko Twittera Bijele kuće

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Za opoziv su glasala 232 kongresnika, dok je protiv bilo 197 kongresnika. Za opoziv republikanskog predsjednika bilo je i deset republikanskih kongresnika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Peter Alexander, NBC-jev izvjestitelj iz Bijele kuće, na Twitteru je otkrio da je samo nekoliko minuta nakon opoziva Donald Trump u Ovalnom uredu uručio nacionalnu medalju za umjetnost country pjevačima Rickyju Skaggsu i Tobyju Keithu.

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa. “Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu”, napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa. “Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi. Dodala je da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutarnje teroriste”.

Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu, ali su oslobođeni u Senatu.

Trump se probio na Twitter! Iz Ovalnog se ureda možda i zadnji put obratio naciji

Iako mu je zabranjen pristup Twitteru, Trump je video obraćanja ipak uspio objaviti na toj društvenoj mreži i to na profilu Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti prvi put nakon što ga je Zastupnički dom Kongresa opozvao.

No, Trump se u petominutnom govoru niti jednom nije osvrnuo na opoziv koji je u srijedu izglasan u Zastupničkom domu, već je pričao o prošlotjednim neredima u Washingtonu.

U obraćanju Trump kaže kako osuđuje opsadu Kapitola, ali nije preuzeo nikakvu odgovornost za upad njegovih pristaša u zgradu Kongresa. Izjavio je i kako nijedan njegov istinski pristaša nikad ne bi podržao političko nasilje.

– Nasilje je suprotno svemu u što vjerujem i za što se zalaže naš pokret, izjavio je Trump u govoru.

– Nijedan moj istinski pristaša nikad ne bi podržao političko nasilje. Nijedan moj istinski pristaša ne bi mogao nepoštivati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Nijedan moj istinski pristaša nikada nije mogao prijetiti ili uznemiravati svoje kolege Amerikance. Ako učinite bilo koju od ovih stvari, ne podržavate naš pokret, već ga napadate. I napadate našu zemlju. Ne možemo to tolerirati ”, rekao je Trump o onima koji su prošle srijede divljali na Kapitolu noseći njegovo ime na zastavama i majicama.

– Svojim postupcima se možemo izdignuti iznad zlobe i pronaći zajednički jezik i svrhu, poručio je Trump.

Iako mu je zabranjen pristup Twitteru, Trump je video obraćanja ipak uspio objaviti na toj društvenoj mreži i to na profilu Bijele kuće.

(Izvor: HINA/Jutarnji list/Agencije)

 

Share.

Comments are closed.