Dok neki mediji u Hrvatskoj pišu o pomami: Prvog dana izbora za Hrvatski sabor u BiH glasalo manje od 10% birača

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvog dana parlamentarnih izbora za Hrvatski sabor, od registriranih 96.535 birača u BiH, a prema neslužbenim podatcima, glasalo manje od 9 tisuća glasača – što znači manje od 10% od ukupnog broja registriranih. Posebne gužve na biralištima nisu zabilježene, iako se već sada ocjenjuje da će ovih izbora biti veći odziv nego na posljednjim izborima iako su tada gužve bile daleko veće. Koja “čarolija” je “kriva” za malu nelogičnost – manje birača, a više glasačkih listića u kutijama, pitanje je koji mnogi postavljaju na društvenim mrežama.

Primjerice, od registriranih 50.786 birača u Mostaru glasalo je 5.700, što je tek 11,22%, ali potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Hrvatske, Ana Lovrin, kaže da će skoro toliko birača glasati i u nedjelju, drugi dan izbora.

“Izbori su počeli u jučer u 23 sata. U Australiji, sada su već zatvorena biračka mjesta u cijelom svijetu. Imamo podatke za Mostar, izašlo je 5.700 osoba što ukazuje na trenda da će izlaznost biti veća nego 2016. godine. Teško je predvidjeti izlaznost. Po nekom iskustvu, ako ih je u Mostaru bilo prvi dan 5.700, možemo očekivati više od 10 ili 11 tisuća samo u Mostaru. Za usporedbu, 2016. je bilo 15 tisuća u cijeloj BiH. Usprkos covidu, očito je interes velik”, kazala je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Prema podacima DIP-a u BiH je registrirano 96.535 birača, od toga najviše u Mostaru, 50.786 i Tuzli, 12.036.

U BiH glasuje se na ukupno 45 birališta. Najviše ih je u Mostaru, 20, potom u Vitezu 10, Sarajevu 6, Livnu 4, Tuzli 3, iako je upravo taj grad drugi po broju registriranih birača, i u Banja Luci 2.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.