Dok HDZ zagovara ‘ legitimno političko predstavljanje’, krši to u HBŽ-u i gubi vlast – Izbačeni HDZ-ovac Ivan Vukadin registrirao novu stranku – Hrvatski nacionalni pomak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

HBŽ bi napokon mogla dobiti novu vladu, predvođenu mandatarom Ivanom Vukadinom, koji je nedavno isključen iz HDZ-a BiH. Ako se to dogodi, HDZ BiH će prvi put ostati bez izvršne vlasti u ovoj županiji. Zakonodavnu je već izgubio, kao i vlast u tamošnjem najjačem poduzeću “Hercegbosanskim šumama”, javlja BHRT.

Predsjedavajući županijske Skupštine HBŽ Jozo Ćosić (HDZ 1990) se nada kako će ova županija do kraja ovoga mjeseca dobiti novu vladu.

Gospodin Vukadin, imenovani mandatar, uvidio je da ima 17 ruku i da traži ruke još nekoliko zastupnika da ta vlada bude još sigurnija, kazao je Ćosić. Ivan Vukadin, pak, ističe kako bi ta potrebna skupštinska većina tek idućih dana trebala biti definirana.

U ulozi mandatara počinju razgovori sa svim političkim opcijama koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije i ja sam uvjeren da će nakon prvog kruga razgovora biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora, ističe Vukadin.

Zbog nepoštivanja stranačkog Statuta, Ivan Vukadin je nedavno isključen iz HDZ-a BiH. No, on je već registrirao novu političku stranku Hrvatski nacionalni pomak kojemu će uskoro, barem prema onomu kako se već ozbiljno nagašđa, pristupiti i svi preostali duvanjski HDZ-ovi zastupnici, njih ukupno šest.

HDZ BiH ostat će na jednom zastupniku, eventualno dva, tako da ne vidim njihov kapacitet da uopće razmišljaju oko formiranja vlade, kazao je Draško Dalić, zastupnik Županijske nevosine liste.

U HDZ-u BiH koji je svojedobno za mandatar predložio Ivana Jozića iz Livna, ništa nisu htjeli komentirati. No, sasvim je sigurno da ta stranka, za razliku od HDZ-a 1990, neće podržati Vukadina. Pitanje je, međutim, kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici, pogotovo zastupnici SDA i SNSD-a.

Ipak prirodni saveznici HDZ-a BiH su SNSD i SDA, tako da je vrlo teško očekivati da SDA i SNSD budu s novom političkom grupacijom, dodao je Dalić.

Iz redova SDA ipak dopiru takve informacije kako su oni vrlo blizu dogovora s novim mandatarom, čelnikom Hrvatskog nacionalnog pomaka, ali to službeno nisu htjeli potvrditi.

Naša konačna odluka će biti – bilo koja strana uspije napraviti dvotrećinsku većinu, je rasprava na županijskoj organizaciji i traženje suglasnosti od vrha stranke, kazao je Hikmet Hodžić, predsjednik ŽO SDA.

Kako će se u ovom slučaju ponijeti SNSD, stranka bez čije podrške, također, nema nove vlade, nije se uspjelo doznati. Sve ipak upućuje na to kako se do nove vlade baš i neće tako jednostavno doći, a ako se u tome i uspije, tomu bi, po svemu sudeći, najviše moglo kumovati to što je nedavno grupacija političara okupljenih oko Ivana Vukadina preuzela kontrolu nad ovdašnjim JP “Hercegbosanske šume”, koje je u procesu sastavljanju vlasti, čini se, bilo i ostalo jedna od najjačih političkih poluga, izvješćuje BHRT.

Zašto su Vukadin i ostali izbačeni iz HDZ-a

Podsjetimo, Ivan Vukadin, član Predsjedništva HDZ-a BiH i načelnik općine Tomislavgrad, Robert Bagarić predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini HBŽ i Ante Tadić predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH i zastupnik u Skupštini HBŽ, isključeni su iz te stranke zbog, kako su naveli iz HDZ BiH, “teške povrede Statuta HDZ BiH i time su izbrisani iz evidencije članova HDZ-a BiH”.

Također, i Ivica Brešić, aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi je Odlukom Gradskog odbora Livno od 18. prosinca 2019. godine, brisan iz evidencije članova HDZ-a BiH.

Podsjetimo da je aktualni načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin te zastupnici u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) Robert Bagarić i Ante Tadić privremeno, na 30 dana, početkom ožujka isključeni iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Njih trojica su dobili rješenja o isključenju iz stranke na 30 dana, a kao razlozi za takvu odluku navedeno je kršenje Statuta i odluka Predsjedništva HDZ-a BiH kao i odluka Županijskog odbora HDZ-a BiH, potvrdio je svojedobno medijima predsjednik ŽO HDZ BiH HBŽ-a Branko Ivković.

“Ova privremena mjera o isključenju iz stranke će se poništiti ukoliko se ispoštuju sve zacrtane odluke Predsjedništva HDZ-a BiH vezano za mandatara nove županijske vlade i odluka koje se odnose na smjenu tijela ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres”, tada je rekao Ivković te naglasio da je o navedenim isključenjima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović informirao Predsjedništvo HDZ-a BiH.

Raskol je nastao zbog sukoba dvije struje unutar HDZ-a BiH – između Livna i Tomislavgrada. Naime, općinska organizacija HDZ-a Tomislavgrad u Skupštini HBŽ-a imaju većinu, od osam njih šest, te je unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasana odluka da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin.

Međutim, bez obzira na bolji rezultat tomislavgradskog ogranka, natpolovičnom većinom članova Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a za mandatara je izabran aktualni predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivan Jozić. Ovo nije prihvatio tomislavgradski ogranak tako da je reagiralo i samo Predsjedništvo HDZ BiH podržavši ponovni izbor mandatara iz Livna. Epilog svega je izbacivanje iz stranke istaknutih članova, formiranje nove stranke i slabljenje HDZ-a u HBŽ-u te izvjestan gubitak vlasti.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.