DF: Rusija računa na HDZ i Čovića -‘malog Dodika s kockastim šalom’ i mentora Milijana Brkića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reagirajući na jučerašnji službeni posjet Moskvi predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića gdje ga je sa suradnicima primila predsjedavajuća Vijeća Ruske Federacije Valentina Matviyenko, Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, optužila je Čovića da je “mali Dodik sa kockastim šalom”. No, DF se dotaknuo i HDZ-a Hrvatske, točnije, aktualnog zamjenika predsjednika te stranke Milijana Brkića kojeg zovu Čovićevim zagrebačkim mentorom i za kojeg zaključuje da je “poznat po tijesnim vezama s Rusujom” te da “ulazi u otvoreni sukob sa proeuropskim dijelom HDZ-a Republike Hrvatske oko mjesta predsjednika te stranke”

“Nakon što je Europska komisija predstavila novu metodologiju proširenja, u kojoj se prije svega inzistira na vladavini prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, samozvani nositelj europskih vrijednosti je naprasno od atlantskih krenuo prema uralskim integracijama. Jasno je da s jedne strane Čovićev HDZ traži podršku za blokadu euroatlantskih integracija, i da Rusija s druge strane računa s HDZ-om u borbi protiv ubrzavanja kretanja BiH na NATO putu”, zaključuju iz DF-a.

Nadalje ističu: “Svjestan da ispunjavanje uvjeta na EU putu znači uvođenje vladavine prava i implementaciju presuda suda u Strasbourgu, kao i nakon jasnog istupa zapadnih veleposlanstava o nužnosti bezuvjetnog formiranja Vlade FBiH i ubrzanog nastavka euroatlantskih integracija, Čoviću je ostalo vrlo malo opcija.

Njegov zagrebački mentor, Milijan Brkić poznat po tijesnim vezama sa Rusijom, ulazi u otvoreni sukob sa proeuropskim dijelom HDZ-a Republike Hrvatske oko mjesta predsjednika te stranke, i jasno mu je da više neće moći koristiti HDZ Republike Hrvatske kao neformalnu diplomatsku mrežu lobista. Sve ovo su razlozi za otvoreni poziv na jačanje ruskog utjecaja u BiH, kao i nuđenje sebe za ulogu malog Dodika s kockastim šalom”, stoji u priopćenju DF-a.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.