Danska ukinula sve mjere

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Danskoj su ukinute sve mjere restrikcije uvedene zbog virusa korona, uključujući posebne covid putovnice koji su bili obvezni za ulaz u noćne klubove.

Covid putovnice uvedene su u ožujku ove godine, kada je Kopenhagen polako počeo ublažavati ograničenja.

Te propusnice ukinute su na svim mjestima 1. rujna, izuzev u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebni, prenosi Radio Slobodna Europa. U subotu će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50 tisuća ljudi, i sve karte su prodane.

“Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulirati i da će pronaći one koji nisu cijepljeni”, rekla je epidemiologinja Lone Simonsen.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući cjepivu.

“Cjepiva su do sada pružala imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na cjepivo, morat ćemo preispitati svoju strategiju”, rekla je Simonsen.

S oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom korona i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti navode da drže virus pod kontrolom.

Ministar zdravlja Magnus Hojnike rekao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno. Vlasti inzistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je priopćila da će pomno pratiti broj hospitalizacija, trenutno nešto manje od 130, i provesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus. Treća doza cjepiva je od četvrtka na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje imati ili covid putovnicuili negativan PCR test, a maske su obvezne na aerodromima.

 

(Izvor: Agecniej)

Share.

Comments are closed.