CRVENA KORONA LISTA: ŽZH i HNŽ tjednu ‘kvotu’ oboljelih ispune za dva dana

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je krajem svibnja Hercegovina bila ‘corona-free’, a posebno ŽZH koja je držala ‘free’ rekord, posljednja dva mjeseca i u ove dvije županije bilježi se značajan porast novooboljelih. Ipak, unatoč apelima epidemiologa Hercegovcima u ŽZH-u da se pridržavaju preventivnih mjera, u toj županiji bilježi se najznačajniji porast novooboljelih po broju stanovnika, piše Dnevni list.

Korona-formulu ŽZH ispuni za dva dana

Ustaljena odredba da se država, koja ima više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika za tjedan dana stavlja na crvenu listu ‘balansira’ ili nekada prelazi granicu i u samoj BiH, koja danima dnevno broji od 200 do skoro 400 novozaraženih. Međutim, ova tjedna ‘kvota oboljelih’ u ŽZH-u ispuni se za dva dana, tako da je ŽZH jedna od najpogođenijih županija-pokrajina u Europi.

Dok su u ŽZH početkom srpnja, zbog iznimno dobre epidemiološke situacije, peticijom tražili izuzimanje od tadašnje mjere samoizolacije koja je vrijedila u Hrvatskoj za svakoga tko iz BiH dođe u tu zemlju, sada je situacija u toj županiji kudikamo drukčija i mogla bi uvjetovati nove mjere od strane susjedne Hrvatske.

Naime, brojke su neumoljive – u ŽZH-u, po popisu stanovništva iz 2013. godine, živi 97.893 žitelja, a samo u posljednja dva dana, prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo te županije, imala je 59 novooboljelih i ukupno pozitivnih 356 osoba. Od toga, sa stanjem od 9. rujna, u općinama Široki Brijeg 186, Ljubuškom 59, Grudama 50 i Posušju 61, dok je u trenutno u samoizolaciji čak 1.250 osoba – jedna prosječna župa.

Nije dobro ni u HNŽ

No, nije sjajno ni u HNŽ-u, županiji sa 236.278 stanovnika prema popisu od prije sedam godina i gdje bi ‘korona-formula’ trebala izgledati ovako ako ne želi u ‘crveno’ – za tjedan dana ne više od oko 115 novozaraženih (prema broju stanovnika). Ali, prema izvješću Kriznog stožera ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a, samo u posljednja tri dana registriano je 194 novooboljele osobe od koronavirusa.

Do sada je ukupno izdano 3.460 rješenja o samoizolaciji od čega je 1369 na snazi. Već na prvi pogled vidi se značajan nesrazmjer, ŽZH županija sa više od polovice manje stanovnika od HNŽ-a, ima približno isti broj osoba u samoizolaciji.

Kako donose ograničenja u EU

Zemlje EU-a određuju mjere prema ostalim državama po ustaljenoj odredba – ako država ima više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana, stavlja se na crvenu listu. To, potom, za sobom povlači i restriktivne mjere i dodatne poteškoće za njene građane prilikom putovanja, posjetu obitelji, poslovnih obveza i kontakata, turističkog posjeta ili samo proputovanja kroz navedenu zemlju s “crvene liste”.

Susjedna Hrvatska, gdje se kao i u ostalim europskim zemljama bilježi tendencija rasta novozaraženih, izlobirala je da se mjere zabrane odnose na pojedine županije u kojima se bilježi porast zaraženih, a ne na cijelu državu. Primjrice, kao rezultat toga, Njemačka je na svoju crvenu listu stavila tri hrvatske županije, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku, ali zbog pogoršanja epidemiološke situacije na istoj bi se mogle naći još neke županije.

Je li olako shvaćena opasnost od zaraze koronavirusom, neodgovornost i ignoriranje apela stručnjaka za pridržavanjem mjera prevencija, organiziranje svadbenih slavlja mimo propisanih mjera o broju uzvanika rezultirale neslavnim korona-statistikama pa tako i, na koncu, opravdanom strahu roditelja od početka nove školske godine, ali i upitnijoj brzini pokretanju ekonomije zbog pogoršanja situacije?

Konstantan broj povećanja novooboljelih u Hercegovini mogao bi biti novi povod za restriktivne mjere od kojih žitelje ove dvije županije neće spasiti ni hrvatska putovnica.

 

(Izvor: Dnevni list)

Share.

Comments are closed.