Čović pozvao na glasanje za HDZ: Hrvati iz BiH nikada nisu presudili izbore u Hrvatskoj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović u subotu jutro glasao je u Mostaru na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Bakule.

Kako je rekao, iskoristio je pravo glasa i dao podršku onim snagama koje znaju što je dobro za hrvatski narod u BiH i od kojih može pomoći na putu BiH ka EU, pri tom naglasivši kako je dosadašnja suradnja bila dobra, ali da može biti i puno bolja.

„Moramo znati da složenost odnosa u Bosni i Hercegovini, evo 25 godina od Daytona, još uvijek puno toga nije riješeno i rijetki izvana mogu razumjeti što je Bosna i Hercegovina, kako je organizirana, kako neke stvari unaprijediti. Jedni od onih koji nas razumiju, upravo je sadašnja Vlada Republike Hrvatske, njen premijer, koji nam je vidno pomogao na tom europskom putu, a i u svakodnevnici kad pokušavamo i kao Bosna i Hercegovina napravati iskorak. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svjestan je i dobro razumije i nastoji na pravi način doprinijeti da Bosna i Hercegovina nije bilo kakva država. Jednostavno bez potpune jednakopravnosti konstitutivnog naroda, u legitimnom izboru i predstavljanju konstitutivnih naroda, teško da možemo napraviti jedan iskorak i posvetiti se onim normalnim životnim temama“, kazao je Čović.

Komentirao je i otvaranje granica Hrvatske uoči izbora.

“Svi Hrvati su glasači kao i drugi. Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore u Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i događanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske”, kazao je Čović.

Inače, otvoreno je svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini te 11 u Njemačkoj, zasad nema dojava o poteškoćama, potvrdila je za medije članica DIP-a Ivana Belec.

U inozemstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu.

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača.

U 11 sati po našem vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kad će se glasovanje nastaviti.

U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kad i u Hrvatskoj.

U inozemstvu, koje čini posebnu, XI. izbornu jedinicu, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

Otvorena su birališta u Mostaru, deset biračkih mjesta u Vitezu, šest u Sarajevu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banja Luci. Prema podacima DIP-a u BiH je registrirano 96.535 birača, a bez obzira koliko birača glasalo, izabrat će fiksna tri zastupnika iz XI. izborne jedinice.

Na svim biralištima obvezna je primjena preventivnih higijensko-epidemioloških mjera u skladu s preporukama Državnog izbornog povjerenstva.

 

Share.

Comments are closed.