Čović ponovno pisao međunarodnim dužnosnicima u BiH da su izbori u Mostaru promašaj i traži poništavnaje i ponavljanje izbora gdje su utvrđene fiktivne prijave

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a  BiH, Dragan Čović, uputio novo pismo veleposlanicima, EU dužnosnicima i EPP-u. U istom navodi da je jasno da su izbori u Mostaru promašaj te

Čović je pismo uputio na adrese veleposnika u BiH, EU dužnosnika i dužnosnika EPP-a kako bi ih, kako se navodi, upoznao s događajima vezanim za lokalne izbore u Gradu Mostaru.

“Lokalni izbori u Gradu Mostaru održani su 20. prosinca i dočekani kao dugo priželjkivan i prijeko potreban pomak. Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec dana od zatvaranja birališta rezultati izbora još uvijek nisu poznati! Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se istima manipulira i na različite načine špekulira, što je nedopustivo! Lanac nepravilnosti na koje sam upozoravao u prethodnoj prepisci, a kojih ste i sami svjesni, doveo je u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa. Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na nužnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu”, navodi se u Čovićevom pismu međunarodnim dužnosnicima.

On ponovno ističe da je najodgovorniji čimbenik za očuvanje integriteta izbornog procesa Središnje izborno povjerenstvo (SIP), a onda i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Mostara, te da je stoga i zatražio neopozivu ostavku svih njegovih kompromitiranih članova jer se, smatra Čović,  jedino kroz obnovljen dignitet i autoritet te institucije može vratiti duboko narušeno povjerenje građana u institut demokratskih izbora.

“Naravno, imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužiteljstva, uz obilje dokaza, s ciljem kaznenog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i sudionika izvan nje. Danas je potpuno jasno kako je način na koji je SIP bio izabran, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, kojoj nažalost danas svjedočimo. Da se razumijemo, radi se o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana. Stoga čvrsto vjerujem da sudski procesi koji predstoje u tom dijelu trebaju biti izloženi sudu javnosti kako bi se potaknula javna svijest o štetnosti i nedopustivosti takvog djelovanja te zloporabi državnih institucija poput SIP-a za provođenje nezakonitih radnji. SIP, institucija je koja nosi zakonsku obvezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora i ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opći izbori 2022. godine?!”, stoji u Čovićevom pismu.

Nadalje, on podsjeća da je HNS BiH podnio kaznene prijave Tužiteljstvu BiH i Tužiteljstvu HNŽ-a, a koje su sada dopunjene i saznanjima da su se fiktivni glasači počeli vraćati na svoje stvarne adrese uslijed kraja izbora.

“Zbog toga su hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave. Procjenjuje se kako je stranci na čijem sam čelu i njezinom kandidatu za gradonačelnika nedvojbeno počinjenim izbornim malverzacijama otuđeno, tj. ukradeno blizu 2000 glasova. To potvrđuje analitika kao i naša predizborna istraživanja koja su HDZ-u BiH precizno predviđala 14 ili 15 mandata u Gradskom vijeću”, piše Čović.

“S obzirom na najnoviji razvoj događaj i duboku kompromitaciju izbornog procesa, mislim da ne trebam posebno objašnjavati zašto su ovi izbori velik promašaj. Kao Mostarac duboko žalim što je novi početak za naš grad ozbiljno doveden u pitanje, u trenutku velikih odgovornosti i izazova na našem unutarnjem i vanjskopolitičkom planu. U tom smislu dužan sam podsjetiti i upozoriti da je rok za realizaciju cjelokupnog mostarskog sporazuma istekao prije mjesec dana! – sporazuma čiji ste i sami svjedoci. Imajući u vidu sve navedeno, kao i punu ozbiljnost situacije u koju smo organiziranim kriminalnim radnjama dovedeni, a koje nisu izazov samo za demokratske perspektive Mostara, već i države u cjelini, u svjetlu predstojećih općih izbora 2022. godine još jednom apeliram da u svojstvu priznatih i prepoznatih prijatelja BiH pomognete povratiti integritet lokalnim izborima u Gradu Mostaru te da se zauzmete za deblokadu dijela mostarskog sporazuma koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona s ciljem provedbe odluke Ustavnog suda BiH U 23/14 o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda. To možete učiniti zauzimanjem asertivnijeg stava i jačeg angažmana u ovim pitanjima od vitalnog značaja za spas vladavine prava, izborne volje i demokratske slobode naših građana”, zaključuje se u pirmu Dragana Čovića koje je poslao međunarodnim dužnosnicima u BiH.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.