DRUKANJE Čović pisao međunarodnim dužnosnicima da se vodi kampanja protiv Hrvata i da je za sve kriv SDA

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović pisao međunarodnim dužnosnicima – U BiH potrebna pomoć međunarodnih posrednika kako bi se proveo sporazum i relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o Gradu Mostaru, kojima su predviđene sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH, piše Večernji list BiH.

Informirajući ih o ovom procesu, dr. Čović upozorava da, osim formalne inicijacije pregovora, još uvijek nema pomaka na planu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda. Osim toga, navodi predsjednik Čović u pismu veleposlanicima, izbori za Grad Mostar izdvojeni su izvan redovitog ciklusa, što ponovno šalje pogrešnu sliku i otvara dodatni prostor za manipulacije izborima u tom gradu, koji je važno središte za sve stanovnike regije, a, osim toga, u njemu stoluju sve institucije hrvatskog naroda i on za Hrvate ima poseban kulturni i društveni značaj.

Obvezali se na provedbu

Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice, a to su HDZ i SDA, obvezale su se na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo. Sve navedene stavke, sukladno Sporazumu, treba završiti do kraja ove godine. – Ipak, unatoč jasno preuzetim obvezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, jest da SDA i njegovo rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupnje vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obveze – ističe dr. Čović u pismu upućenom voditelju misije Europske unije u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te veleposlanicima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OESS-a Ericu Nelsonu, Matthewu Fieldu i Kathleen Kavalec. BiH je, podsjeća prvi čovjek HDZ-a i HNS-a, postkonfliktno i duboko podijeljeno društvo.

Zbog toga je organizirana kao konsocijacijska demokracija. – Ustavni sud BiH u svojoj odluci o legitimnom predstavljanju nije mogao zanemariti tu činjenicu, ali se ona svjesno zanemaruje u javnom diskursu i time dezavuira i dijeli javnost. Konsocijacija ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava. Onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima. Dakle, imamo sustav koji je postavljen s vrlo jasnom svrhom i ciljevima. Naravno, takav sustav, kao i svaki drugi, podrazumijeva dobru volju, spremnost na dogovor i predanost njihovu poštivanju, što već dulje vrijeme nedostaje. U tom smislu, izmjene koje smo dogovorili sa SDA, a kojima se, očito, pristupilo neiskreno, nisu nas trebale podijeliti, već ujediniti i pokazati da smo dorasli demokratskim standardima te da smo skloni kompromisu i konsenzusu – napisao je dr. Čović u pismu veleposlanicima. – Nakon određenog proteka vremena, nažalost, došli smo u situaciju da smo više podijeljeno društvo nego prije četiri mjeseca, a sve to zbog izbjegavanja provedbe dogovora i sporazuma. U međuvremenu, vrijeme i dalje neumoljivo teče, a s njime i rokovi – navodi dr. Čović.

Nužnost suradnje

Predsjednik HDZ-a i HNS-a upozorava da sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden ni u jednoj točki, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče, dodaje, izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se nametanjem političkih predstavnika na svim razinama, što je također suprotno Ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju.

– Dakle, u proteklom razdoblju nismo evidentirali ni jedan kvalitativan iskorak partnera u odnosu na stajališta prije potpisivanja. Naprotiv, na djelu je otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zajamčenih ljudskih, građanskih i političkih prava. Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u BiH, ne možemo i nećemo tolerirati takav odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu potpore zaštiti ustavnog poretka, Daytonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti BiH i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od lipnja 2020. godine – zaključuje dr. Dragan Čović u pismu koje je uputio stranim diplomatima koji su na određeni način i jamci provedbe potpisanog sporazuma u Mostaru.

O potrebi reforme izbornog zakonodavstva, a time i uspostavi bolje suradnje Hrvata i Bošnjaka, razgovarano je i na sastanku dr. Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem nedavno u Zagrebu.

Iako se nalazimo u nezahvalnom razdoblju izborne kampanje i lokalni izbori su vrlo brzo, vodeće stranke Hrvata i Bošnjaka u BiH moraju pokazati snagu i kreirati rješenja koja će dugoročno relaksirati odnose između dvaju naroda koja su, neupitno, upućena jedni na druge. Potpora i pomoć međunarodne zajednice u tom su smislu itekako potrebne, piše Večernji list BiH.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.