Čović, Pendeš i Bradara podržali SNSD i SDS – glasali za poništavanje tzv. Inzkovog zakona o negiranju genocida i veličanju osoba osuđenih za ratne zločine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izaslanici HDZ-a, SNSD-a i SDS-a glasali za poništavanje Inzkovog zakona o negiranju genocida i veličanja osoba osuđenih za ratne zločine

Na današnjoj, hitnoj, sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glasalo se o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se traži da “oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište”. Pet srpskih izaslanika, koji od srpnja ne dolaze na sjedincu i ne sudjeluju u donošenju odluka, a zbog tzv. Inzkovog zakona o negiranju genocida i veličanju osoba osuđenih za ratne zločine, sudjelovali su u radu sjednice. No, Dušanka Majkić, izaslanica SNSD-a, naglasila je kako oni neće sudjelovati u radu sve dok ne bude povučen Inzkov zakon. No, nije usvojen nijedan zaključak Kluba srpskog naroda pa ni uz podršku glasova izaslanika HDZ-a poništavanju Inzkovog zakona.

Inače, za poništenje tzv. Inzkovog zakona, izuzev političkih predstavnika Srba, glasali su i HDZ-ovi izaslanici u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara.

S obzirom na to da su protiv glasali svi politički predstavnici Bošnjaka, kao i Zlatko Miletić iz Kluba hrvtskog naroda, zaključak nije usvojen jer ije postojala entitetska većina pa je isti čeka usaglašavanje.

Kako izvješćuju agencije, izuzev toga da treba biti poništena Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida, Čović, Pendeš i Bradara su podršku dali i za zaključak Srba koji kaže da je “razlog nefunkcioniranja Doma naroda bespravna odluka visokog predstavnika”.

Za pet od šest zaključaka Srba ovo troje izaslanika HDZ-a BiH su također dali podršku, no ipak nije usvojen nijedan zaključak Kluba Srba koji se našao na dnevnom redu. Od šest zaključaka koji su se našli, njih pet je otišlo na usuglašavanje, a jedan nije dobio ni opću, ni entitetsku većinu.

Za zaključak Srba o tome da “ne postoji visoki predstavnik”, “ZA” su glasali samo Srbi, a Marina Pendeš je bila suzdržana. Osim ovih, na usuglašavanje će ići još i zaključci Srba koji se odnose na državnu imovinu.

Klub Hrvata je predložio tri zaključka od kojih su dva usvojena, a jedan ide na usuglašavanje.

Zaključci Hrvata su se odnosili na hitno usuglašavanje izbornog modela i pozivanje na dijalog, a onaj koji će se naći na Kolegiju Doma naroda se odnosi na to da Središnje izborno povjerenstvo nije zakonodavno tijelo.

Prvi zaključak koji je usvojen na prijedlog HDZ-a BiH je: “Pozivamo na žurno usuglašavanje izbornih modela temeljem potpisanog političkog sporazuma, o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od 17. lipnja 2020. kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH broj U-23/14 i presudama Europskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje”.

Dok drugi glasi: “Pozivaju se svi politički akteri na stalni dijalog kako bi žurno ostvarili preduvjete za redovno i nesmetano funkcioniranje, te ispunjavanje obveza, kako iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, tako i iz Parlamentarne skupštine BiH”.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.