Čović odlazi u Moskvu Valentini Matviyenko i poziva na širenje suradnje BiH i Rusije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izjavio da namjerava predložiti predsjednici Savjeta Federacije Rusije Valentini Matviyenko da ojačaju međuparlamentarnu suradnju između dvije države, prenosi Sputnik.

Dragan Čović je izjavio da predsjednici Savjeta Federacije Rusije Valentini Matviyenko  da namjerava predložiti jačanje međuparlamentarne suradnju između dvije države, čime bi se, po njegovom mišljenju, pomoglo izraditi jedinstveni pristup u BiH prema Moskvi.

”Namjeravam izaći s inicijativom o organizaciji aktivnije suradnje između parlamentarnih komiteta, što će nam pomoći u međusobnom razumijevanju, izgradnji sustava bilateralne komunikacije i otvaranje vrata za povećanje ekonomske i kulturne suradnje”, rekao je Dragan Čović.

Među aktualnim zadacima koji stoje pred BiH je, kako je naglasio, potreba za postizanjem unutarnje stabilnosti za račun izgradnje odnosa između tri naroda države – Hrvata, Srba i Bošnjaka, prenosi Sputnik.

”Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško izgraditi odnose s drugim utjecajnim državama, uključujući i Rusiju. U svezi s tim, imamo što naučiti od Ruske Federacije”, naglasio je on.

Čović je konstatirao da je krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno u Federaciji BiH, piše Sputnik.

Čović odlazi u Rusiju

Podsjetimo da će predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Dragan Čović (HDZ), na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, 10. i 11. veljače boraviti službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Programom službenog boravka u Moskvi planirana je i posjeta Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO) Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije te predavanje Čovića na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope.

No, Matviyenko je službeno posjetila BiH 2018. i tada je, tijekom obraćanja izaslanicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pričala je o “građanskom ratu” u BiH ignorirajući činjenicu da se 90-ih godina dogodila agresija na BiH.

Matviyenko u BiH govorila protiv Amerike, Crne Gore i Makedonije

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH tada je održala iznimno agresivan govor prema zapadnim zemljama, a sve se pretvorilo u politički skandal uz brojne negativne reakcije, piše o tome i Klix.ba.

Matviyenko je kazala da je Amerika odnosi neprijateljski prema Rusiji, kritizirala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te neizravno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem. Ona je pozvala na reformiranje bh. državnih pravosudnih institucija te na očuvanje široke autonomije entiteta. Jasno je poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika za BiH (OHR).

Povodom njenog izlaganja oglasilo se i veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu priopćivši da je Matviyenko iznijela lažne i neutemeljene optužnice te da “Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik”.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.