Čović: Nismo partneri sa SDA, HDZ neće podržati Cikotića za ministra

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva u Mostaru, izjavio je da ta stranka neće podržati Selmu Cikotića, prijedlog SDA, za ministra sigurnosti BiH. Čović je, u svezi povećanja broja novozaraženih od koronavirusa rekao: ”Na dobrom smo putu da će se granica s Hrvatskom ponovo zatvoriti. Moramo se uozbiljiti”.

Čović: “Nismo partneri sa SDA”

“Ja sam javno rekao da mi već jedno vrijeme nismo partneri sa SDA. Neki dan smo se dogovorili oko Mostara i nekih drugih stvari, ali na razini Federacije već dvije godine nemamo ni programsko ni strateško partnerstvo da se možemo dogovoriti. Jedno od tih pitanja je sada mjesto ministra sigurnosti, što znači da je Cikotić prijedlog SDA i to je njihovo pravo, kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna i uopće branitelja iz BiH iz HVO-a da ne prihvati tog kandidata – istaknuo je Čović, odgovarajući na novinarski upit hoće li HDZ BiH podržati Cikotića za ministra sigurnosti.

On je ustvrdio kako predstavnici HDZ-a i HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH sigurno neće podržati tog kandidata.

Čović je istaknuo kako “to vrijedi i za sva druga imenovanja” jer, kako je objasnio “neka naša imenovanja stoje već dvije godine i ne mogu se provesti”, prenosi FENA.

Čović demantirao Dodika oko Mostara

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH se razgovaralo o izborima u Republici Hrvatskoj, kao i lokalnim izborima u BiH, te o provedbi međustranačkog sporazumima između SDA i HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući “mostarski sporazum”, kazao je da će ovaj tjedan u skupštinsku proceduru biti stavljene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će omogućiti da se lokalni izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kada i u ostatku Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je kako izmjene Izbornog zakona BiH moraju proći parlamentarnu proceduru te je dodao uvjerenost da će na prvim sjednicama parlamenta u sljedećih 15 dana, i na Zastupničkom domu i na Domu naroda, te izmjene biti raspravljene i usvojene.

Komentiraju reakciju Milorada Dodika, koji je kazao kako su srpski predstavnici isključeni iz dogovora SDA-HDZ BiH te da je smanjen broj Srba u Gradskom vijeću Mostar, Čović je istaknuo kako to nije točno jer, kako je kazao, postoje minimalne i maksimalne kvote, odnosno propisano je da Srba može biti najmanje četiri, a može ih biti 15, kao što je to slučaj i s Bošnjacima i s Hrvatima.

Također, Čović je istaknuo kako će, da bi došlo do izmjena Statuta Grada Mostara prema postignutom sporazumu, biti potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću kada ono bude izabrano, za što će biti potrebna podrška i drugih političkih opcija.

Testiranje odnosa sa SDA

Na novinarski upit je li potpisivanje sporazuma SDA – HDZ BiH početak relaksiranja odnosa Hrvata i Bošnjaka, Čović je kazao kako se nada će dogovor oko Mostara pomoći da se lakše nađe rješenje za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda.

Podsjetio je da je spomenutim sporazumom dogovoreno da se u roku od tri mjeseca sa SDA otpočnu pregovori o izmjenama Izbornog zakona, da se ti pregovori završe za šest mjeseci, a da se u parlamentarnoj proceduri izmjene Izbornog zakona usvoje najdalje u godini koja će prethoditi općim izborima.

– To su neke stvari gdje će biti testirani naši odnosi i tu će SDA morati napraviti ozbiljniji iskorak da nađemo mjeru kako zaštiti konstitutivne narode – poručio je Čović.

Očekuje osvajanje sva tri mandata

Kada je u pitanju kritika stranačkog kolege Nikole Lovrinovića na “mostarski sporazum”, koji je kazao da ga neće podržati jer ista prava koja imaju Bošnjaci u Mostaru nisu osigurana Hrvatima u Travniku, Čović je rekao “kako će naći adekvatna rješenja i zajednički stav oko toga”.

Govoreći o parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj, Čović je istaknuo kako očekuje da će HDZ-ova lista u jedanaestoj izbornoj listi osvojiti sva tri mandata u Hrvatskom saboru te je pozvao birače u BiH s pravom glasa da se registriraju kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo u BiH.

Prvi čovjek HDZ-a BiH osvrnuo se i na rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji te je tom prigodom čestitao predsjedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću na ostvarenoj uvjerljivoj pobjedi.

Na pitanje kakav odnos Srbije prema BiH očekuju u budućnosti, Čović je ustvrdio kako odnos dviju država imaju kontinuitet te da će se taj kontinuitet zadržati sljedećih godina, izvješćuje FENA.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.