Čović nakon sastanka u Zagrebu: SDA je zapreka i nema Vlade FBiH i nema podrške za Mehmedagića

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je u Zagrebu, zajedno s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, informirao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o “našim odnosima, izborima i sporazumu o Mostaru”, javlja  N1.
To su bile naše teme, ali naravno da i dalje imamo različite poglede, dodao je Čović. Prvi čovjek HDZ-a BiH je kazao kako je inzistirao da se drže sporazuma koji je zajedno potpisao s Izetbegovićem.
“Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora OSA-e iz više razloga. Prvi je da ne ispunjava formalne uvjete, drugi je profesionalnost kadra koju vodi tu službu i treće – pregled koji je došao nije uopće razmatrao hrvatskog predstavnika. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvaćamo sadašnje kadrove OSA-e”, poručio je Čović.
Kazao je kako je konstitutivnost ustavna kategorija.
“Hrvatima, kao i Bošnjacima i Srbima, pripada da izaberu legitimne predstavnike na svim razinama vlasti upravo kako je to definirao Ankes 4 Ustava Bosne i Hercegovine, posebno kada se odnosi na izbor za Predsjedništvo BiH. Hrvatskog člana Predsjedništva već treći put biraju Bošnjaci, a ista situacija je i u klubovima naroda. Mi inzistiramo da Hrvate biraju Hrvati, a ne, kao do sada, da to rade Bošnjaci za nas”, naveo je Čović. Ocijenio je kako politika SDA, koju predvodi Izetbegović, ima komociju da bira Hrvatima predstavnike.
“Recimo izaberete dva bošnjačka člana Predsjedništva koji u diplomaciji pošalju svoje ljude, gdje više nema Hrvata, i isto uradite u CIK-u BiH i Centralnoj banci… Prava prepreka je politika SDA koja je ovih dana vrlo jasno poslala poruku kako će ono što su uradili s Komšićem prenijeti na niže razine vlasti. To je jedna ideologija traženja građanske države, a to je, kada se jasno prevede, unitaristička država”, zaključio je Čović. Poručio je kako za sad neće pristati na formiranje Vlade FBiH.
“Naravno da nema Federalne vlade kada ne možemo provesti ono o čemu smo se dogovorili. Kada nađemo partnera s kojim možemo imati program, naravno da ćemo imati Federalnu vladu”. Na kraju je kazao kako je “opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine”… “To je izraz koji se često koristi u političkom Sarajevu, i onda to je put trajnom nefunkcioniranju BiH”, naveo je na kraju obraćanja medijima Dragan Čović.
/Republikainfo.com/
Share.

Comments are closed.