Čović i Dodik istog stava: Donijeti izborni zakon i izbaciti strane sudce

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Ove dvije političke partije, kao najvažniji predstavnici srpskog i hrvatskog naroda, traže novi razgovor sa bošnjačkim partnerima ali bez uplitanja međunarodne zajednice”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, nakon današnjeg (13. veljače) sastanka sa izaslanstvom HDZ-a u Istočnom Sarajevu, kazao je da je BiH dovedena u bezizlaznu situaciju zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Ponovio je da rukovodstvo entiteta Republika Srpska neće odlučivati u institucijama BiH. Njegova poruka je da će izbaciti strane sudce iz Ustavnog suda. Dodik je rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od točaka razgovora bila i Izborni zakon, javlja N1.

“Konstitutivni narodi moraju biti legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminirati strane sudce iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH”, poručio je Dodik.

“Naše prijatelje (izaslanstvo HDZ-a BiH) sam upoznao s odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe”, kazao je Dodik.

Dodik: Bošnjaci u Mostaru traže prava naroda, u BiH prava građana

Prema njegovom mišljenju – međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH “nalazi u poziciji u kojoj se nalazi”.

“Zbog međunarodnog čimbenika, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili – uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar – onda su za prava naroda, a u BiH – za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca – doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju dobiti priliku, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati objasniti zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH”, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da smatra kako su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima “krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme”.

“Bošnjaci, kao najbrojniji narod, trebali bi voditi računa o Srbima i Hrvatima”

“Mi tražimo da ove stranke traže novi dogovor u BiH s partnerima treće strane, bez uplitanja međunarodne zajednice. To je način na koji možemo dalje. Ovo što radimo nije usmjereno protiv bošnjačkog naroda. Interes bošnjačkog naroda bi bio da priviju Srbe i Hrvate za BiH, a ne da nametanjem rješenja napravi nezadovoljnim Srbe i Hrvate. Bošnjaci su, kao što vole kazai, najveći narod. Naravno da su to izmislili da su u većini. Kao takvi bi morali voditi računa o tome kakav je položaj Hrvata i Srba”, rekao je Dodik.

Odluka o nedonošenju odluka u institucijama BiH – ideja oporbe

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je oporba kreirala stav o nedonošenju odluka u institucijama BiH. “Oporba je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz oporbe rekli da su spremni okupiti se s nama oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše”, rekao je.

“Nemojte vi kreirati priču kako mi pravimo odluke, nije bilo riječi protiv ijednog Bošnjaka ili bošnjačke politike ovdje. Nemojte mi upadati u riječ. Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović s Izetbegovićem u okviru svojih kapaciteta”, rekao je Dodik odgovarajući na novinarska pitanja.

“Odgovorio sam vam da postoji dijalog, da gospodin Čović kontinuirano razgovara sa SDA, da smo i mi imali sastanke o tome, da se vode razgovori sa SDA. Ovo je bio naš sastanak u okviru rukovodstva, ako SDA misli da treba prisustvovati, ja se slažem”, rekao je.
“Sad smo formirali vlast kako bi izbacili sudce. Sad smo u vlasti i sad smo tu i sad ćemo izbaciti suce i nećete ništa imati dok se ne izbace sudci. Smijali se vi tome ili ne”, poruka je Milorada Dodika.

Njegova poruka je da BiH mora odlučiti u kojem pravcu će ići, te da “SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog – ali ako se nastavi aktualna praksa, onda tako neće moći”, javlja N1.

Čović: “Bit će najvjerojatnije ovo što je Dodik rekao”

“Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće”, poručio je nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom, Dragan Čović. Istaknuo je stav da će u budućnosti uslijediti više sastanaka kao današnji.

“Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam se upoznati s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i pol dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru”, kazao je te dodao: “Uglavnom oko tih stvari imamo suglasnost i imali smo ga dosada. Sljedeći tjedan ću s Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo daju li ta partnerstva rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati”, prenosi N1.

Čović je istaknuo da je za njega osnova svakog odlučivanja u “ustavu, Daytonu i legitimnosti”. “Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerojatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije što mislim o procesima u kojima sudjeluju međunarodni predstavnici”, rekao je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je da je HDZ BiH zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina govorio kako treba riješiti pitanje Izbornog zakona, prenosi N1.

“Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike?”

“HDZ, ja mislim, zajedno sa SNSD-om je prije 4-5 godina rekao da ćemo uspostaviti tim stručnjaka koji će načiniti zakon koji definira rad Ustavnog suda. Mislim da je to jedno od pitanja koje je davno trebalo riješiti”.

“Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva izabrana bošnjačkim glasovima? Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu s partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene je ključna legitimnost i konsenzus, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH”, poručio je  Čović.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.