Član Bundestaga pitao želi li Njemačka treći entitet u BiH – Odgovorili mu: Ne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini za promoviranjem građanskog društva i premosti podjele po etničkim linijama“, kaže se u odgovoru Berlina na službeni upit člana Bundestaga Manuela Sarrazina.

U raspravi oko reforme Izbornog zakona u BiH uključio se i njemački političar i član njemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Sarrazin. On je njemačkoj vladi proslijedio upit, koji glasi: „Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Europska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”

Uz pitanje je prikačen link sa člankom iz briselskog lista EUOBSERVER pod nazivom „Perverzna agenda EU u Bosni”.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, Miguel Berger napisao je u odgovoru zastupniku Sarrazinu kako njemačka vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Prema mišljenju savezne vlade, „postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija posebno u pogledu provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Njemačka vlada podržava premošćivanje podjela po etničkoj liniji

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, dio je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine. „Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati nužnost implementiranja sudske prakse i presuda Europskog suda za ljudska prava”.

U odgovoru na upit zastupnika Bundestaga Sarrazina, navodi se i kako se „njemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

“Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Njemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini za promoviranjem građanskof društvai premošćivanje podjele po etničkim linijama”, zaključuje se u odgovoru službenog Berlina na upit o reformi Izbornog zakona BiH, koji je uputio zastupnik njemačkog parlamenta Manuel Sarrazin.

 

(Izvor: DW)

Share.

Comments are closed.