Cijene dionica na Wall Streetu oštro pale nakon prvog slučaja omikrona u SAD-u

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer su ulagače zabrinuli komentari predsjednika američke središnje banke o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante koronavirusa u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 461 bod ili 1.34 posto, na 34.022 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1.18 posto, na 4513 bodova, a Nasdaq indeks 1.83 posto, na 15.254 boda.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 u jednom trenutku bio u plusu 1.9 posto. No, u drugom dijelu trgovanja indeksi su izgubili sve te dobitke i zabilježili oštar pad drugi dan zaredom.

Ulagači u strahu od zatvaranja gospodarstava
Ulagače je pokolebala vijest o prvom slučaju zaraze omikron varijantom koronavirusa u SAD-u kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Varijanta virusa omikron mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnja cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

“Pokušali smo u srijedu kupovati, nakon oštrog pada cijena dionica dan prije, no nakon vijesti o omikronu u SAD-u tržište je ostalo bez vjetra u jedrima”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Problemi s inflacijom

Ulagače je dodatno pokolebao predsjednik američke središnje banke Jerome Powell, koji je u drugom danu izvještavanja Kongresa o gospodarskoj situaciji kazao da Fed mora biti spreman reagirati u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovici iduće godine.

Wall Street je već dan prije oštro pao nakon što je Powell naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

“Tržište je zabrinuto zbog dvije stvari. Zbog varijante omikron, koja bi mogla biti otporna na postojeća cjepiva, i verbalno oštrijeg Powella nego što se očekivalo”, kaže Zaccarelli.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.55 posto, na 7168 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2.47 posto, na 15.472 boda, a pariški CAC 2.39 posto, na 6881 bod.

 

(izvor: Hina)

Share.

Comments are closed.