“Charlie Hebdo” objavio karikaturu Erdogana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Francuski satirični časopis “Charlie Hebdo” je dolio ulje na vatru na već postojeći sukob. Na naslovnici najnovijeg izdanja list je objavio karikaturu turskog predsjednika Erdogana. Ankara bjesni.

Karikatura naslovljena sa: “Erdogan: U četiri oka je vrlo zabavan” prikazuje turskog predsjednika Erdogana u majici i donjem rublju kako pije pivo iz limenke. Pri tome Erdogan podiže suknju pokrivene žene kako bi otkrio njenu stražnjicu.

“Kulturološki rasizam”

Karikatura na naslovnici francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo” je objavljena već u utorak navečer u online izdanju lista. Iz Turske je odmah stigla žestoka kritika. Erdoganov glasnogovornik je optužio list za “kulturološki rasizam”. “Osuđujemo ovaj gnjusni napor publikacije da širi svoj kulturološki rasizam i mržnju”, napisao je Fahrettin Altun na Twitteru.

Satirični list je svojim novim izdanjem dodatno potakao spor između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Erdogana koji tinja od prošlog tjedna. “Antimuslimanska agenda francuskog predsjednika donosi plodove”, rekao je Altun dalje.

Velike napetosti između dva predsjednika izazvale su Macronove izjave u obranu slobode mišljenja nakon islamističkog napada na učitelja u Parizu koji je u svojoj nastavi pokazao karikature proroka Muhameda koje je objavio “Charlie Hebdo”. Macron je naglasio da Francuska neće “odustati od karikatura i crteža”. Osim toga Macron je nedavno rekao da se islam nalazi u krizi.

Erdogan je savjetovao Macronu da ispita svoje mentalno stanje. Turski predsjednik je prebacio svom francuskom kolegi da je neprijateljski raspoložen prema islamu i pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Pariz je nakon toga povukao svog veleposlanika iz Ankare.

“Charlie Hebdo” je početkom rujna ponovo objavio sporne karikature proroka Muhameda i time naišao na otpor u dijelovima islamskog svijeta. U međuvremenu se konflikt proširio u val antifrancuskih prosvjeda u muslimanskim zemljama. U utorak je između ostalog više od 40.000 ljudi izašlo na ulice Dhake, glavnog grada Bangladeša.

I Pakistan i brojne druge vlade arapskih zemalja su kritizirali Macronovo držanje.

Francuska je pozvala na veliki oprez svoje građane koji žive u islamskim zemljama. Francusko Ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj internetskoj stranici izdalo nova sigurosna upozorenja za Indoneziju, Bangladeš, Mauritaniju, Irak i Tursku. Francuzi se trebaju držati dalje od prosvjeda zbog objava karikatura proroka Muhameda i izbjegavati javna okupljanja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

(Izvor: AFP/DPA/AP//DW)

Share.

Comments are closed.