Češki predsjednik ispričao se Vučiću za NATO bombardiranje Srbije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Češke Miloš Zeman, nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tijekom njegovog dvodnevnog posjeta Pragu, ispričao se Srbiji zbog NATO-ovog bombardiranje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine. Komentirajući ovu ispriku, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je
izjavio da će “ono što se danas dogodilo u Pragu ući u udžbenike povijesti”.

“…Želio bi se ispričati za tadašnje bombardiranje Jugoslavije. Želeo bih zamoliti srpski narod za oproštaj. Svo vrijeme to me je mučilo. Kada se odlučivalo o bombardiranju, bili smo tek nekoliko tjedana u NATO-u. Bili smo posljednji koji su dali suglasnost”, rekao je pred Vučićem češki predsjednik, dajući izjavu za medije.

Reagirajući na Zemanovu ispriku, Vučić je rekao da je to “povijesno važno” i da je Zeman prvi aktualni predsjednik neke države koji se Srbiji ispričao za bombardiranje.

“Danas smo dočekali da netko tko je sudjelovao u bombardiranju Srbije rekao ‘izvinite’ …. Zeman je jedini koji je poslije puno godina, a da nije ‘umirovljenik’, već mu je mandat u tijeku, rekao tako veliku i važnu stvar”, rekao je Vučić iz Praga u uključenju za TV Pink. Vučić je rekao i da bi se “drukčije spremio” da je znao da će se Zeman ispričati Srbiji.

Češki mediji prenijeli su i reakcije čeških političara, da je to Zemanova osobna isprika, a ne u ime države jer na konferenciji za novinare, nakon sastanka Zemana i Vučića, nije postojala mogućnost da novinari postavljaju pitanja.

Na Zemanovu izjavu reagirala je predsjednica češke oporbene liberalne stranke Marketa Pekarova Adamova koja je na svom Twitter profilu podsjetila da je Zeman podržao NATO akciju kada je bio premijer Češke. Pekarova Adamova je objavila i dokument kojim se to potvrđuje.

“Miloš Zeman se ispričao za Miloša Zemana. Može se da nastaviti ispričavati svim ljudima o kojima je lagao”, navela je, između ostaloga, ona u objavi.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.