BITKA ZA MOSTAR Nitko nije zadovoljan izborima u Mostaru, koalicije pred raspadom, samo SDA nema primjedbi…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fahrudin Radončić poslao je poruku Denisu Zvizdiću, koji je koordinator SDA za Mostar, da će, ukoliko se ne vrate pobrisani glasovi kandidatu SBB-a, ova stranka napustiti koalicijski dogovor, jer sve ukazuje da je SDA organizator otimanja mandata SBB-a.

Dnevni avaz piše da je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH), Fahrudin Radončić, potpisao prigovor upućen Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), a koji se odnosi na točnost objavljenih rezultata Lokalnih izbora u Gradu Mostaru. U obrazloženju prigovora se navodi da utvrđenim i objavljenim rezultatima Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru, kandidat Aleksandar Pikula na biračkom mjestu Tekija 2, ima 0 preferencijalnih glasova, što ne odgovara rezultatima zabilježenim u Obrascu za zbirne rezultate ZR (većinski glas) na kojem ovaj kandidat ima 125 preferencijalnih glasova.

Dnevni avaz piše da je pogrešnim unosom broja preferencijalnih glasova ovaj kandidat pozicioniran na jednom mjestu niže unutar liste, dok bi, da su podaci u utvrđenim i objavljenim rezultatima točni, odnosno identični podacima iz Obrasca za zbirne rezultate ZR, koji odgovaraju stvarnom stanju, napredovao za jedno mjesto.

Ispravkom netočno unesenih podataka Pikula bi se pozicionirao na šesto mjesto kandidacijske liste Koalicije za Mostar i imao mogućnost osvajanja mandata u slučaju da netko od izabranih vijećnika iz bilo kojeg razloga okonča mandat u Gradskom vijeću.

”U svezi ove dokumentirane izborne prijevare, kako nam je rečeno, SBB će se obratiti i svim relevantnim međunarodnim adresama u BiH”, piše Dnevni avaz.

No, podsjetmo da SBB nije jedini koji sumnja u izborne neregularnosti na izborima u Mostaru. To su i na sam dan izbora apelirali i iz HDZ BiH iz kojeg i sada sumnjaju na izborne manipulacije oko sumnjivih prebivališta, a što istražuje i Županijsko Tužiteljstvo. Nisu zadovoljni ni u BH blok gdje također sumnjaju u izbornu prijevaru jer im je, kako smatraju, oduzet mandat Prve mostarske partije, jedne od koalicijskih partnera, u izbornoj jedinici Stari Grad. Međutim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno je za medije izjavio kako se “u Mostaru HDZ ne može izbjeći”, ali da je “vrijeme da gradonačelnik bude Bošnjak”. On je poslao upozorenje HDZ-u i Draganu Čoviću da je “dovoljno bilo provokacija, Bošnjaci su pet puta brojniji”, što je jasnaporka da je ova stranka spremna na preglasavanje. HDZ isto smatra da moraju imati gradonačelnika Mostara iz svojih redova. Čini se da su izbori u Mostar donijeli demokraciju i nove i ozbiljne političke prijepore koje će se odraziti i na suradnju na višim razinama, a posebno Federalnoj. Ovo je i kraj političke učmalosti i prividnog mira tijekom svih godina nepostojanja lokalnih izbora u jedinom multikulturalnom gradu u BiH za kojeg mnogi kažu da je “BiH u malom”.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine na  hitnoj sjednici održanoj u utorak dodijelila je zamjenske mandate za nekoliko vijećnika općinskih i gradskih vijeća zbog ostavki ili odbijanja ranije dodijeljenih mandata.

Na sjednici je prihvaćena žalba Socijaldemokratske partije (SDP) u kojoj je navedeno da nakon objave rezultata za Nijaza Muratovića kandidata BH bloka na lokalnim izborima za Grad Mostar uneseno sedam umjesto 97 glasova te je uvidom u Obrazac za zbirne rezultate utvrđeno da je prigovor osnovan.

Prihvaćen je i prigovor Saveza za bolju budućnost (SBB) na izborne rezultate za Grad Mostar.

Naime, dostavljeni su prigovori za biračka mjesta na kojima je uočeno da nakon objave rezultata nisu uneseni preferencijalni glasovi (125 glasova) za Aleksandra Pikulu kandidata Koalicije za Mostar 2020.

Kako je na sjednici SIP-a pojašnjeno, uvidom u Obrazac za zbirne rezultate utvrđeno je da su prigovori osnovani te je usvojena odluka kojom su ti prigovori usvojeni, a za tog kandidata bit će uneseni preferencijalni glasovi.

Ova odluka će, a kako su iz SBB-a i naveli u prigovoru, Pikulu pozicionirati na šesto mjesto kandidatske liste Koalicije za Mostar te će imati mogućnost osvajanja mandata u slučaju da netko od izabranih vijećnika iz bilo kojeg razloga okonča mandat u Gradskom vijeću.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.