Božićni prijem kod Čovića u Sarajevu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak večer upriličen je tradicionalni Božićni prijem, a domaćin je bio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović. Prijemu je nazočio veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog života Bosne i Hercegovine kao i inozemni diplomatski predstavnici u BiH među kojima, između ostalih, veleposlanici SAD-a i Rusije.

Dragan Čović se zahvalio svim zvanicama, gostima i prijateljima koji su došli na tradicionalni predblagdanski skup koji, kako je kazao, svake godine upućuje na radost rođenja Isusa Krista. On je pozvao sve na suradnju, toleranciju i razvoj zarad boljeg života u BiH, javlja Klix.ba.

Tko je nazočio prijemu pogledajte na fotografijama fotoreportera  Klix.ba.

Istaknuo je da “BiH treba lidere koji poštuju jedni druge i institut demokratskih izbora kao sredstvo pune afirmacije slobode svakog građanina i svih konstitutivnih naroda, opredijeljene za vladavinu prava, njegovanje političke kulture tolerancije, spremnosti na prihvaćanje, ne samo istomišljenika, već i onih koji se bitno razlikuju”.

“Svaki cilj ne opravdava sredstvo, jer ne može biti legitiman onaj cilj koji gazi dostojanstvo i prava drugih, a to je ono s čim se već godinama susrećemo u borbi za ustavno demokratsko pravo na slobodan izbor političkih predstavnika. Ako ćemo se truditi organizirati našu domovinu i odnose unutar nje po uzoru na savez s Bogom, onda moramo težiti i uspostavi demokratskog poretka koji omogućava svim konstituvnim narodima, bez iznimke i u punom kapacitetu, da uživaju sve blagodati „jedinstva u različitosti“, bez da se pritom moraju odreći ili udaljiti od vlastitog identiteta, slobode, suvereniteta ili temeljnih prava”, kazao je Čović.

Po njegovim riječima, neriješeno hrvatsko pitanje i ustavna nejednakost hrvatskog naroda su “postala paradigmom slabosti Ustava i Izbornog zakona“.

“Danas svima mora biti jasno da osnov funkcioniranja BiH i njezine budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Jedino na tom postulatu možemo graditi BiH”, naveo je Čović.

Na tradicionalnom prijemu je, kao i uvijek vladalo dobro raspoloženje, a naročito među onima koji će činiti novu vlast na nivou BiH. Tako je fotoreporter portala Klix.ba zabilježio zagrljaje, tapšanja, osmijehe i opuštene razgovore Dodika, Zvizdića, Radončića, Čovića i mnogih drugih visokih zvanica.

Među brojnim zvanicama bili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlament BiH Asim Sarajlić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kardinal Vinko Puljić, američki veleposlanik Eric Nelson, ruski veleposlanik Petar Ivancov, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik HNS-a Božo Ljubić, ministar pravde BiH Josip Grubeša, budući ministar obrane Mijo Krešić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, Nikola Špirić, piše Klix.ba.

Kao i do sada, prijemu nije nazočio hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, a začuđuje i izostanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kao i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.