Božić na Napretkov način

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatsko kulturno društvo Napredak će i u 2021. godini poštujući sve propisane epidemiološke mjere upriličiti tradicionalne Napretkove božićne dane, koji su na svojevrstan način već počeli u subotu, 27. studenoga 2021. godine tradicionalnim 33. Memorijalom „Bjelašnica 2021.“, i to pohodom planinara na Bjelašnicu u spomen na tragičnu pogibiju sedam mladih planinara iz Beograda, Sarajeva i Zemuna 1962. godine.

Na Memorijalu je sudjelovalo 55. planinarki i planinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, ali je planinska ljepotica Bjelašnica ovog puta onemogućila pristup njenom najvišem vrhu, te je zaustavila planinare u njihovom usponu na planinski vrh. Uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta olujnih udara vjetra i velike hladnoće, koji su se s visinom dodatno pojačavali, ali i loše vidljivosti, postalo je isuviše opasno, a i besmisleno ići dalje do vrha Bjelašnice, jedino je preostalo spustiti se, izbaviti se iz nevremena, što su planinari racionalno i uradili. Petorica planinara iz Planinarskog društva “Bjelašnica” Sarajevo, koji su otišli nešto ranije, posljednjim atomima snage, uspjeli su da se odupru oluji i ipak odaju počast sedmorici dječaka, ali cijeli splet okolnosti predstavlja osnaživanje odgovorosti, solidarnosti i mudrosti naših planinara.

Napretkovi Božićni dani nastavljaju se predstavljanjem knjige „Bosna i Hercegovina naša domovina“ autora prof. dr. Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak i PEU BiH, a koja će biti predstavljena sarajevskoj čitateljskoj publici u četvrtak, 9. prosinca u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu s početkom u 19 sati.

Riječ je o zbirci kolumni koje je prof. Topić pisao u razdoblju od 2002. do 2017. godine za različite novinske medije. Dr. Topić se u knjizi prije svega osvrće na aktualnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini tako i šire s dosta općih tema kao što je dijalog, ekumenizam, konzumizam, natalitet itd. Knjiga se sastoji od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini.

Posebnu pažnju autor sa svojim kolumnama ipak stavlja na potrebe prihvaćanja Bosne i Hercegovine svojom domovinom od strane bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Na nekoliko stranica, kroz sva četiri poglavlja, Topić piše o značaju poštovanja, imanja i želje za uspjehom vlastite zemlje, ističući kako ni jedna zemlja, pored Hrvatske naravno, nema više kulturnih institucija (časopisi, radiji, kulturna društva) s hrvatskim predznakom od BiH.

Ono što slijedi i na što je Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz godine u godinu sve ponosnije i na čemu radi s posebnom ljubavlju jeste Napretkov svečani božićni koncert koji će biti upriličen u srijedu, 15. prosinca 2021. godine u velebnom Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 20 sati. Potrudit ćemo se da još jače i snažnije i s posebnom emocijom, podignemo prašinu božićne čarolije.

Napredak to opet može, hoće i želi. Na koncertu će nastupiti Sarajevska filharmonija, Kristina Kolar, sopran i hrvatska nacionalna operna prvakinja, ali i ovogodišnja dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi u ženskoj ulozi, te Robert Kolar, bariton i prvak Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci a sve pod čarobnom dirigentskom palicom Roberta Homena.

Bit će izvedeno dvanaest numera među kojima su Moć sudbine (uvertira), Ave Maria, Joy to the world, White Christmas, ali i brojne druge, koje će zasigurno priuštiti svim nazočnima jednu predivnu noć i probuditi sve one lijepe emocije kojima idemo u susret najsvjetlijem i najsvetijem katoličkom blagdanu Božiću.

Kao što to i svake godine čini, tako će i ove Radio-televizija Bosne i Hercegovine, upravo na dan Božića u sve domove unijeti dah umjetnosti i kulture, a kao dar ostat će trajan audio zapis uz koji želimo da se slave i dočekuju neki novi i još ispunjeniji blagdani.

Cijenjena publika koja bude nazočila koncertu treba predočiti potvrdu o cijepljenju, potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19 u proteklih šest mjeseci ili negativni antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, ali i zbog ograničenog broja mjesta potvrditi svoj dolazak najkasnije do ponedjeljka 13. prosinca 2021. godine na broj telefona 033 668 512 ili e-mail: [email protected].

Nakon toga slijedi 29. Likovno Annale 2021. Izložba koja će biti otvorena i dostupna ljubiteljima ove vrste umjetnosti u petak, 17. prosinca 2021. godine u Maloj galeriji Sv. Ante, na Bistriku u Sarajevu i to u 19 sati. Sjajna su to 42 djela, 42 autora, umjetnika i člana Udruge likovnih umjetnika Napredak, predvođenih predsjednicom i umjetnicom, vrijednom Hibom Mustafić, a koja će sarajevskoj publici biti predstavljena u različitim tehnikama i formatima.

Napretkovi božićni dani znani su i po svojim sportskim događanjima. Tako će Teniski centri Koševo i Vogošća biti domaćin 9. po redu Napretkovog međunarodnog  božićnog  teniskog turnira koji je na programu u subotu, 18. prosinca.

Na Sportskim terenima u Doglodima bit će održan Napretkov božićni nogometni turnir, a koji će se odigrati u subotu i u nedjelju 18. i 19. prosinca. Na turniru će sudjelovati ekipe koje su sačinjene od pionira koji su 2008. i 2010. godište, te će se odigrati i revijalna utakmica između seniora FK Unis-a i NK SAŠK-a 1910 Napredak.

Tradicionalni 30. Napretkov božićni turnir u šahu bit će održan u nedjelju, 19. prosinca, u NCM Ivan Pavao II. Broj sudionika turnira je u okviru važećeg zakonski propisanog broja ljudi u zatvorenom prostoru te će se i  sam turnir održati uz  primjenu svih važećih propisanih mjera zaštite.

Iskreno se nadamo kako će sve ono što je Napredak uradio i radi biti propraćeno od strane svih zaljubljenika kulturno-sportskih manifestacija, te kako ćemo uspjeti unijeti i u sve Vaše domove dašak Božića, kojem se radujemo, dašak mira, ljubavi i pažnje i zajedno s Vama ući i u još jednu Novu godinu punu zdravlja, ostvarenih želja, osobnog i profesionalnog prosperiteta i s vjerom u još ljepše i plodonosnije sutra, poručuju iz Napretka.

 

Share.

Comments are closed.