Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu SDP-a BiH za gradonačelnika Sarajeva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz SDP-a BiH još jednom su pozdravili uspjeh zajedničkih kandidata ‘Četvorke’ za načelnike općina u Sarajevu. Podsjećamo da je dogovoreno da SDP BiH predloži kandidata za gradonačelnika Grada Sarajeva.

“Na prijedlog SDP BiH, Bogić Bogićević prihvatio je kandidaturu za gradonačelnika Grada Sarajeva. Čovjek, državnik, socijaldemokrata koji je u prvi plan stavljao dobrobit svih ljudi tokom cijele političke karijere, dugogodišnji član i dužnosnik SDP-a, sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Socijaldemokratske partije da upravo on bude kandidat za prvog čovjeka glavnog grada BiH”, izvješćuj iz SDP-a BiH.

O odluci Bogićevića o prihvaćanju kandidaturu iz SDP-a su izvjestili i njihove koalicijske partnere, a konačnu odluku, kako je navedeno, o izboru gradonačelnika donijet će novo Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

SDP je dao povjerenje za Sarajevo političkom veteranu Bogiću Bogićeviću, bivšem članu kolektivnog Predsjedništva SFRJ od 1989. do 1991. koji se posebno pamti zbog njegovog protivljenja uvođenju izvanrednog stanja u tadašnjoj SFRJ čime bi tadašnji vojni vrh imao ovlasti za podizanje borbene spremnosti, ali i državnog udara u Sloveniji i Hrvatskoj kao i rušenje političkog vodstva u BiH i Makedoniji.

„Htjeli su me uvjeriti da se prvenstveno ponašam kao Srbin“

Nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ Bogić Bogićević, koji je tu dužnost obavljao u najturbulentnije predratno vrijeme, na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu prošle godine održao predavanje na temu ‘Glasao sam protiv vojne intervencije JNA u rješavanju jugoslavenske krize’, izvijestila je tada Anadolu Agency.

Uvodničar predavanja je bio bivši hrvatski premijer, nekadašnji predsjednik SDP-a i predsjednik Diplomatskog vijeća spomenute visoke škole, a danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Bogić Bogićević je čovjek zahvaljujući kojem Slobodan Milošević i vojska nisu preuzeli vlast u Jugoslaviji”, kazao je tada Milanović okupljenim studentima.

Bogićević je, kako je rečeno na predavanju, spriječio uhićenje svih demokratski izabranih predsjednika novonastalih država, odnosno Kučana, Tuđmana i Gligorova nakon što je to dogovorilo predsjedništvo Jugoslavije s Miloševićem u sjeni.

„Tada nastupa Bogić Bogićević i svojim glasom sprečava da ta odluka bude donesena“, kazao je Milanović.

Istaknuo je kako je Bogićević 1989. izabran za člana kolektivnog Predsjedništva SFRJ u ime BiH između pet kandidata iz redova srpskog naroda, a odabrali su ga građani BiH na referendumu sa 200.000 glasova prednosti ispred sljedećeg kandidata.

„Rat je predložen upravo 12. ožujka 1991. godine. Bilo je to vrijeme pada komunizma, Varšavskog ugovora, pada Berlinskog zida i bipolarnog svijeta, vrijeme kada je Europska zajednica postajala Europska unija“, kazao je Bogićević.

„Htjeli su me uvjeriti, primorati da se moram ponašati prije svega kao Srbin i da svoj glas moram dati kao Srbin“, kazao je Bogićević i prisjetio se izraza iz zapisa srpskog člana Predsjedništva SFRJ i Miloševićevog bliskog suradnika Borisava Jovića ‘Deset dana lomljenja Bosanca’.

Poručio je kako tada, sa svega 36 godina, nije želio od toga što je Srbin napraviti profesiju, za razliku od mnogih tadašnjih dužnosnika, a morao se nositi s etiketom nacionalnog izdajnika koja je bila opasna za živote i sigurnost Bogićevića i njegove obitelji.

Prisjetio se sjednice Predsjedništva u funkciji Vrhovne komande koje se održala duboko pod zemljom i na kojoj su predloženi uvođenje izvanrednog stanja i mjera borbene gotovosti.

„U pripremi za tu sjednicu, dio generalštaba je tajno posjetio London, Pariz i Moskvu. Pariz i London su rekli da se neće miješati u unutarnje stvari, u Moskvi su rekli da se sačeka da oni smijene Gorbačova, kazao je Bogićević te upozorio kako je četiri dana prije odcjepljenja Slovenije SAD rekao da bivše jugoslavenske republike nikada neće priznati.

„Jedan od razloga za ovo predavanja studentima Visoke škole Dag Hammarskjöld, uz upoznavanje s povijesnim činjenicama iz tog vremena, jest zaborav koji je nastupio kod starijih generacija koje su svjedočile događajima kao suvremenici“, tada je rekao Milanović.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.