Bivši policajac proglašen krivim za ubojstvo Georga Floyda – zatvor na više od 50 godina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bivšeg policajca iz Minneapolisa Dereka Chauvina porota je u utorak proglasila krivim po svim točkama optužnice za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda. Chauvin je ubio Floyda u svibnju 2020. godine. i to nakon što mu je prilikom uhićenja kleknuo na vrat i držao ga tako pritisnutim na tlo gotovo devet minuta. Nakon ovog slučaja koji je izazvao ogorčenje u Americi, ali i diljem svijeta, uslijedio je val masovnih prosvjeda

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

Maksimalna kazna za prvu točku je do 40 godina zatvora, za drugu do 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara. Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine, a Derek Chauvin je u lisicama odveden iz sudnice. Izvan zgrade suda gomila od nekoliko stotina je kličući dočekala vijest o presudi.

Tako je  Chauvin proglašen krivim po sve tri točke optužnice – nenamjerno ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz nehata drugog stupnja – a odluka o kazni bit će donesena za dva mjeseca.

Chauvin će izricanje kazne čekati iza rešetaka, dok je za vrijeme suđenja bio na slobodi.

Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana. Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u fatalnom uhićenju. Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhićeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog svibnja, na suđenju 23. kolovoza suočeni su s optužbama da su pomagali u ubojstvu Floyda.

Podsjetimo, osam minuta i 46 sekundi je policajac Derek Chauvin klečao na vratu nenaoružanog Georgea Floyda. Za to vrijeme, Chauvinov kolega Alexander Kueng koljenima je pritiskao Floydove noge, a treći policajac, J. Thomas Lane stavio je Floydu lisice na ruke. Bilo je to 25. svibnja prošle godine u Minneapolisu.

George Floyd nije jedini Afroamerikanac koje je stradao od ruke američkih policajaca, ali su se snimci na kojima se vidi kako se Floyd guši brzo raširili po svijetu. Njegova smrt, više nego bilo koja druga do tada, izazvala je proteste u znak podrške pokretu ・Black Lives Matter”, koji je nastao 2014, nakon ubojstva Trayvona Martina, nenaoružanog crnog tinejdžera.

Biden: “Svima nam je laknulo”

Američki predsjednik Joe Biden je nakon presude izjavio da osjeća “olakšanje”. “Svima nam je laknulo”, rekao je američki predsjednik Joe Biden obitelji Floyd u telefonskom pozivu. “Vi ste nevjerojatna obitelj. Volio bih biti tamo da vas zagrlim”, nastavio je.

Harris: “Dan pravde” 

“Danas se u Americi obilježava dan pravde”, dodala je Kamala Harris, američka potpredsjednica.

Obama: “Istinska pravda zahtjeva puno više”

Bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle pozdravili su presudu “Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo obitelji Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani jamčiti svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena”, rekao je Barack Obama.

Clinton: “Uvijek i zauvijek, Crni životi su važni”

Bivša državna tajnica i supruga predsjednika Billa Clintona Hillary Clinton im se pridružila. “Obitelj i zajednica Georgea Floyda zaslužili su da njegov ubojica odgovara. Danas su dobili tu odgovornost. Uvijek i zauvijek, Crni životi su važni”, poručila je Hillary Clinton.

 

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.