BEZ RASPRAVE Smijenjen glavni epidemiolog u HNŽ-u jer je rekao da je Hercegovina stekla kolektivni imunitet na koronu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Erdin Alajbegović smijenjen je nakon što je javno iznio tezu kako postoji mogućnost da je Hercegovina stekla kolektivni imunitet na koronavirus.

“Ja sam samo javnosti iznio statističke rezultate, koje sam dobio i stojim iza toga. Neka netko drugi pokaže da to nije tako, jer test ne pokazuje ništa, osim gensku sekvencu, tako da možete biti pozitivni, a da niste zaraženi koronavirusom“, objašnjava Alajbegović.

Ističe kako bi rezultati koje je on iznio u javnost u svim demokratskim zemljama bili povod za pokretanja javne rasprave, a ne za suspenziju kao što se njemu dogodilo.

“Ovo je pokazatelj da živimo u državi gdje nema demokracije i gdje ne možemo javno kazati niti pitati ništa”, ogorčeno je kazao Alajbegović za Klix.ba.

Dodaje kako je zastrašujuće da krizni stožeri plasiraju javnosti informacije jednosmjerno, bez mogućnosti da bilo tko što pita ili kaže.

“Smatram da je potrebno da javnost zna statističke podatke koje sam iznio. Ovo je trebalo otvoriti raspravu i ostalih epidemiologa koji imaju i drukčije stavove i rezultate, da javnost vidi širu sliku cijeloga stanja. Evo, sada dolazi cjepivo i nitko javno ne govori o tome, hoće li ono biti djelotvorno jer virus mutira kontinuirano i tko može kazti da virus neće mutirati dok dođe cjepivo, tako da ono ne bude djelotvorna. To je sve ono s čim javnost zaslužuje biti upoznata”, kazao je Alajbegović.

Ističe da je ogorčen što je smijenjen zbog teze o koronavirusu, i smatra da je to poruka ostalima da svoje stavove ne iznose.

“Dobio sam otkaz ugovora o radu, ali sam već danas dobio novi ugovor po kojem neću više biti šef epidemiološke službe HNŽ nego liječnik, što je osobno degradiranje. Ali ima sud i ja se iskreno nadam da još uvijek u ovoj državi ima barem malo pravde“, poručuje Alajbegović najavljujući pravnu borbu protiv nadležnih, piše Klix.

Zašto je smijenjen

Podsjetimo, smijenjeni Alajbegović za Klix.ba je kazao da su žitelji HNŽ-a, prema broju zaraženih i oporavljenih osoba, najvjerovatnije već stekli imunitet na Covid 19.

“Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNŽ nakon 103 dana od pojave Covid-19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid-19. U svim zemljama svijeta pa tako i kod nas prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje”, rekao je Alajbegović, pojasnivši da se u svom radu koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bi utvrdio učinak mjera, kao i trenutno stanje u širenju Covid-19.

“Činjenicu da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba pozitivnih na Covid-19, ali bez simptoma, jer osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest, zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćale liječniku”, pojasnio je Alajbegović te dodao da se mali broj osoba s općim infektivnim simptomima, koji se trenutno registrira, može pripisati nespecifičnosti PCR testa, jer kao što je poznato, PCR na Covid-19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica i virusa.

“Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donositelje mjera na izradu detaljnije analize broja oboljelih po općinama kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprječavanje širenja Covid-19”, zaključio je Alajbegović te tako izazvao i reakciju Kriznog stožera te svoju supenziju.

Županijski stožer demantirao glavnog županijskog epidemiologa

Iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a reagirali su na riječi šefa epidemiološke službe istaknuvši da je stanje prouzročeno koronavirusom jako ozbiljno i da nema mjestu govoru o kolektivnom postizanju imuniteta.

“Izjava doktora Erdina Alajbegovića o kolektivnom imunitetu u HNŽ-u nije službeni stav Zavoda za javno zdravstvo niti Kriznog stožera Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, nego se radi isključivo o njegovom osobnom mišljenju”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Pero Pavlović.

“O tome najbolje govore pokazatelji na dnevnoj razini o broju zaraženih, broju smještenih u bolnicu, kao na žalost i o broju umrlih. Stoga je potrebno i dalje maksimalno biti odgovoran i poštovati sve zapovjedi i preporuke Štaba kako na Kantonalnom, tako i na Općinskom, Gradskom i Federalnom nivou”, kazao je Pavlović.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.