Amerika se vraća Europi i potvrđuje posvećenost NATO-u – Biden obećao: “Napad na jednog je napad na sve”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SAD Joe Biden je u petak, u virtualnom obraćanju na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu, obećao da će okončati transakcijsku diplomaciju i promovirati demokraciju nad autokracijama.

Biden, koji je preuzeo dužnost predsjednika prije mjesec dana, iskoristio je prvi nastup na globalnoj sceni za pokušaj obnove imidža SAD-a kao multilateralnog igrača nakon četiri godine politike “Amerika prvo” njegovog prethodnika Donalda Trumpa, piše (Voice of America/VOA).

“Naša partnerstva su izdržala i razvila se tijkom godina zato što su ukorijenjena u bogatstvu naših zajedničkih demokratskih principa. Ona nisu transakcijska. Ne mogu se ukloniti. Izgrađena su na viziji budućnosti u kojoj je svaki glas važan. Znam da su zbog napetosti prethodnih nekoliko godina naši transatlantski odnosi bili na ispitu, ali su SAD odlučne u obnovi suradnju sa Europom, da se konsultiramo sa vama, da povratimo poziciju lidera od povjerenja”, rekao je Biden.

On je američkim saveznicima poručio da se “moraju snažno suprotstaviti izazovima iz Kine, Rusije i Irana”, navodeći da “Moskva želi oslabiti transatlantsku alijansu”. Založio se i za ujedinjeni front protiv, kako ih je nazvao, “kineskih štetnih ekonomskih praksi”.

Također je naglasio da se “Amerika vratila” i da su “demokracije, a ne autokratije, najbolji put naprijed za svijet”.

“Moramo pokazati da demokracije i dalje daju rezultate za naše narode. To je naša misija. Demokracije se ne događaju slučajno. Moramo ih braniti. Jačati. Obnavljati. Moramo dokazati da naš model nije zastario”, naglasio je Biden. Dodao je i da su SAD posvećene NATO-u.

“SAD su u potpunosti posvećene našem NATO savezu i pozdravljam vaša ulaganja u vojne kapacitete koji omogućavaju zajedničku obranu. Napad na jednog je napad na sve. To je naše nepokolebljivo obećanje”, poručio je Biden.

Minhenskoj konferenciji se, između ostalih, obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je poručio da njegov koncept “europske strateške autonomije” u sektoru obrane ne znači da se on želi udaljiti od SAD, već da će to Europu učiniti pouzadnijim partnerom i ojačatii NATO.

“Vjerujem u NATO”, rekao je Macron, više od godinu dana nakon što je izazvao zabunu među ostalim članicama izjavom da “Alijansa doživljava kliničku smrt”, prenosi VOA.

G7 o oporavku globalne ekonomije

Predsjednik SAD je u petak prvi put sudjelovao i na virtualnom sastanku lidera G7 koji je bio usredotočen na oporavak teško pogođenih ekonomija uz pomoć slobodne trgovine i na suprostavljanje politici Kine “koja nije tržišno orjentirana”.

Na sastanku, kojim je predsjedavao britanski premijer Boris Johnson, prvi put je sudjelovao i novoizabrani talijanski premijer Mario Draghi. Lideri su pozvali na snažniju obranu protiv buduće pandemije, uključujući i razmatranje ideje o globalnom zdravstevnom sporazumu. “Nakon ove pandemije će nam biti potrebni poslovi i rast” rekao je Johnson na početku sastanka.

U službenom priopćenju sa sastanka navodi se da će G7 podržati otvorene ekonomije, “slobodan protok podataka uz povjerenje” i rad na “modernijem, slobodnijem i pravičnijem multilateralnom trgovinskom sustavu”.Lideri G7 su poručili i da će se “konsultirat o kolektivnom pristupu rješavanju problema politika i praksi “koje nisu tržišno orjentirane”, što je jasna aluzija na Kinu.

Na sastanku G7 bio je prisutan duh saradnje i kooperativnosti, dok je Bajden pokušao da prenese poruku o ponovom angažmanu SAD u svijetu i u globalnim institucijama.

Lideri su također obećali milijarde dolara za program cijepljenja protiv koronavirusa u siromašnijim zemljama.

“COVID 19 pokazuje da je svijetu potrebna snažnija obrana od budućih rizika po globalnu zdravstvenu sigurnost. Nastavit ćemo podržavati naše ekonomije da bi zaštitili radna mjesta i podržali snažan, održiv, uravnotežen i inkluzivan oporavak”, navodi se u priopćenju G7.

Britanski premijer rekao je da je “G7 vrlo važan forum” i da su lideri “ujedinjeni u pogledu mnogih svjetskih pitanja, bilo da je riječ o stavovima o puču u Mjanmaru ili privođenju Alekseja Navaljnog u Moskvi”. Lideri G7 također su podržali riješenost Japana u održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovoga ljeta.

Članice G7 – SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Japan – kontroliraju gotovo polovicu svjetske ekonomije.

Problemi sa mikrofonom

Nakon gotovo godinu dana video sastanaka, ni lideri G7 nisu uspjeli izbjeći probleme s ‘utišavanjem mikrofona’.

Nakon što je Johnson  otvorio sastanak, njemačka kancelarka Angela Merkel ga je iznenada prekinula dok je pokušavao kazati Bidenu i Draghiju kako želi sastanak s njima tijekom samita G7 u lipnju.

“Možeš li nas čuti Angela? Mislim da moraš utišati mikrofon”, poručio je Johnson njemačkoj kancelarki, prenosi VOA.

 

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.