Američki Vrhovni sud blokirao uredbu o obveznom cijepljenju ili testiranju u velikim tvrtkama, ali i odobrio obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vrhovni sud Sjedinjenih Država blokirao je uredbu američkog predsjednika Joea Bidena o obveznom cijepljenju ili tjednom testiranju radnika velikih tvrtki u vrijeme pandemije Covida 19. Ista institucija odobrila je administraciji provođenje odluke o obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika.

Tu odluku sud je donio nakon što je prošlog petka razmatrao argumente u postupku o obveznom cijepljenju koju su studenom 2021. usvojile dvije federalne agencije u namjeri povećaja stope imunizacije, sigurnosti zaposlenih i zdravstvenih radnika, prenosi Glas Amerike (VOA).

Vrhovni sud donio je podijeljenu odluku u oba slučaja.

U prvom je protiv uredbe predsjednika Bidena glasalo šestoro konzervativnih sudaca – dok je podržalo troje liberalnih. U drugom odluka je donijeta s pet glasova ‘za’ i četiri ‘protiv’ – gdje su se konzervativci John Roberts i Brett Kavanaugh​ pridružili liberalnim sudcima.

Federalna agencija ‘Uprava za sigurnost i zdravlje na radu’ ranije je usvojila pravilo koje se odnosi na tvrtke s najmanje 100 radnika koji tebaju biti cijepljeni ili tjedno testirani na Covid 19.

Pravilo obuhvaća više od 80 milijuna zaposlenih.

Protivnici te odluke, koje predvodi država Ohio, kao i pojedine poslovne grupe tražile su od sudaca da je blokiraju – nakon što je sud niže nadležnosti ukinuo zabranu u svezi s tom odlukom. Inače, poduzeća diljem, SAD trebala su početi primjenjivati od prošlog ponedjeljka.

Druga obvezujuća odluka podrazumijevala je obvezno cijepljenje u za oko 10,3 milijuna zdravstvenih radnika u oko 76.000 ustanova, uključujući bolnice i domove za starije građane koji se financiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Medicare i Medicaid.

U nepotpisanoj presudi Vrhovnog suda u svezi s cijepljenjem i testiranjem radnika u velikim tvrtkama navodi se da pravilo ‘Uprave za sigurnost i zdravlje na radu’ ne predstavlja primjenu regularnih federalnih ovlasti.

“Riječ je o značajnom zadiranju u živote, kao i zdravlje – velikog broja zaposlenih”, navedeno je u obrazloženju.

“Omogućiti Upravi reguliranje opasnosti i izazova u svakodnevnom životu, jer većina građana ima posao i suočava se s istim rizicima – značajno bi proširila regulatorne ovlasti tog tijela bez odobrenja Kongresa”, obrazložio je sud.

Suprotstavljajući se tome, sudac Stephen Breyer ​predstavnik liberalne struje, ukazao je da većinska odluka sputava sposobnosti federalnih vlasti u suprotstavljanju prijetnji koju Covid predstavlja po radnike.

Sjedinjene Države vodeća su država u svijetu po broju infekcija i smrtnih slulajeva od posljedica Covida 19.

Stopa smrtnih slučajeva od posljedica Covida 19 u Sjedinjenim Državama povećana je za oko 40 posto u odnosu na prethodni tjedan, dok su hospitalizacije pacijenata u istom intervalu veće za oko 33 posto, izjavila je ranije Rochelle Walensky​ direktorica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja prosinca 2021, prenosi Glas Amerike.

 

/Republika/

Share.

Comments are closed.