Američki Kongres blokiran zbog sigurnosne prijetnje, evakuiraju se ljudi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zgrada Kongresa u Washingtonu trenutno je u lockdownu zbog sigurnosne prijetnje, dva dana prije inauguracije novog američkog predsjednika Joe Bidena.

U tijeku je evakuacija nakon što se pojavila “sigurnosna prijetnja” uoči probe za inauguraciju.

Svjedoci također javljaju da se iz Kapitola vidi dim. Vatrgoasci su objavili da su objavili da su odgovorili na pozive i da je požar izbio u blizini, no već je ugašen. Reporteri koji se nalaze na licu mjesta kažu da je proglašena izvanredna situacija, a proba za Bidenovu inauguraciju je odgođena, piše BBC.

U Washingtonu je raspoređeno na tisuće pripadnika Nacionalne garde. Capitol, zgrada američkog Kongresa, našla se na udaru pristaša Donalda Trumpa 6. siječnja pri čemu je smrtno stradalo pet ljudi.

Inače, Večernji list HR je uradio zanimljivu usporedbu – U Washingtonu će na dan inauguracije biti raspoređeno više od 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde, što je daleko više nego što SAD ima vojnika u ratnim područjima kao što su Afganistan, Irak i Sirija. U Iraku je raspoređeno 5200 američkih vojnika, ali njihov se broj postupno smanjivao tijekom ove godine. Sada se procjenjuje da ih ima oko 3500. U Afganistanu je trenutačno 4500 američkih vojnika, a u Siriji ih ima oko 2000. Zbog napetosti koja vlada u SAD-u, u Washingtonu je zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu, poznati obelisk. Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti. Bidenovi suradnici savjetovali su Amerikancima da ne putuju u glavni grad, te poručili da se inauguracija prate putem TV ekrana.

 

 

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.