A ‘KO IMA? Podravka priznala: Nemamo nikakve veze s tvornicom rajčice u Mostaru!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podravka je i službeno potvrdila kako ne stoji iza izgradnje tvornice za preradu rajčice kod Mostara u BiH. Ugovor o strateškom partnerstvu Podravke i mostarske Marinade na gradnji tvornice u Kruševu kod Mostara potpisan je 18. prosinca prošle godine. Potpisali su ga članica uprave Podravke Ljiljana Šapina i direktorica Marinade Maja Marušić, piše Danica.hr. Prema neslužbenim informacijama ovog portala, u tom ugovoru stajalo je kako će Podravka kao strateški partner preuzeti 25 posto vlasničkog udjela u mostarskoj tvornici.

U lipnju, uoči parlamentarnih izbora, temeljni kamen za tvornicu kod Mostara položili su premijer Andrej Plenković, šef hercegovačkog HDZ-a Dragan Čović i predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. Mediji su i tada naglašavali kako je riječ o zajedničkoj investiciji Podravke i tamošnjih uzgajivača rajčice.

Je li Ugovor s Marinadom nelegalan

No, danas je potpuno jasno kako su to bile samo predstave za javnost u kojima je sudjelovao i hrvatski premijer.

“Nije točno da Podravka posjeduje udjele u tvornici za preradu rajčice u Mostaru te niti Podravka na bilo koji drugi način sudjeluje u financiranju ili upravljanju investicijom izgradnje navedene tvornice.

Uprava Podravke, kao i Nadzorni odbor Podravke, nikada nisu raspravljali niti odlučivali o ulaganju u spomenutu investiciju, zbog čega Podravka ne može niti imati takve udjele”, potvrdila nam je u petak Podravka.

Dobro upućen menadžer Podravke tumači nam kako je Šapina uz suport kompanijskog potpredsjednika Dušana Tomaševića u Mostaru doista potpisala ugovor s Marinadom u kojem se navodi i kako će preuzeti 25-postotni udjel u tvrtki.

“Problem je, međutim, što prethodno nikakvu odluku o tome nisu donijeli uprava i nadzorni odbor kompanije, a morali su to učiniti”, naglašava naš sugovornik.

Na naše pitanje je li onda ugovor koji je potpisala Šapina za Podravku zapravo nelegalan, menadžer upozorava kako formalno-pravno to ne mora biti tako.

Treba im 18.000 tona rajčice

“Marinada bi u eventualnoj tužbi možda mogla dobiti spor jer je Šapina tamo predstavljala upravu Podravke i nije bilo na njima da provjeravaju interne kompanijske akte, odnosno je li ona bez odluka uprave i nadzornog uopće mogla išta potpisati”, kaže naš izvor.

Kako god bilo, sad je posve jasno da Podravka nipošto ne stoji iza tvornice u Mostaru. No, koprivnička kompanija ne isključuje mogućnost poslovne suradnje s Marinadom.

“Podravka godišnje utroši 18.000 tona rajčice za potrebe svoje proizvodnje, a nabavlja je od različitih kooperanata. Podravkin cilj je, kada je riječ o nabavi rajčice i paprike za vlastite potrebe, da što veći udio sirovine bude iz domaće proizvodnje i visoke kvalitete.

No, i dalje postoji značajna razlika između Podravkinih potreba i ponude sirovina s domaćeg tržišta te zbog nedostatnosti potrebnih količina, i zbog visoke kvalitete proizvoda, dio potreba Podravka zadovoljava s područja Hercegovine te će to činiti i dalje”, zaključuju u koprivničkoj tvrtki.

Podsjetimo da su Podravka i mostarska Marinada potpisali ugovor o strateškom partnerstvu kojim koprivnička kompanija preuzima kontrolu i proces uzgoja i prerade povrća u Hercegovini. Barem tako je tada potvrđeno tada medijima, dok je sam premijer Plenković već prije položio kamen temeljac za tvornicu. Isticana je i uloga lokalnog župnika u ovom projektu, a samo potpisivanje ugovora imalo je znčajan politički kontekst jer je na istom nazočio i hrvatski premijer i predsjednk HDZ-a Hrvatske kao i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

O iznosu ugovora kao i ostale pojedinosti nije govoreno, a obećanja su bila da će tvornica biti otvorena do ljeta. Ovo je već svibanj. Kako će sve završiti i hoće li za kašnjenje biti “kriva” korona – ostaje za vidjeti.

 

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.