Palmer i Eichhorst ponovno u BiH: “Nepristrani smo, ističe vrijeme za izmjene Izbornog zakona”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst ponovno su u BiH gdje će s političkim predstavnicima i bh. dužnosnicima ponovno pokušati iznaći rješenje za promjenu Izbornog zakona. Palmer i Eichhorst danas su razgovarali sa Vehidom Šehićem iz KOalicije ‘Pod lupom’ i predsjednikom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) Željko Bakalarom.

U izjavi za medije nakon sastanka Eichhorst je upozorila kako “ističe vrijeme za izmjene Izbornog zakona u BiH”.

“Ovdje smo radi nastavka razgovora sa svima u BiH. Tu smo na raspolaganju tri ili četiri dana, ako bude trebalo i duže. Razgovaramo o temi kako osigurati pravične i transparentne izbore, svjesni okolnosti u kojima se nalazimo, a riječ je o dubokoj krizi. Cilj je osigurati održavanje izbora u listopadu sljedeće godine na pravičan, transparentan i nediskriminatoran način. Možda najvažnija poruka je da vrijeme ističe da bi se osigurale kredibilne izmjene Izbornog zakona koje bi se uputile u Parlament na usvajanje”, rekla je europska visoka dužnosnica.

Nakon ovog sastanka medije je zanimao komentar na temu pristranosti međunarodnih dužnosnika, a o čemu je pisao i njemački Der Standard, navodeći kako se predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću prijeti sankcijama ukoliko se ne postignu rješenja.

“Ja predstavljam SAD i kada se obraćam govorim u ime politike SAD. Angelina i ja nismo ovdje da bismo zastupali neki plan ili projekt. Želimo pomoći poltičkim starankama da dođu do dogovora i da se on postigne. Da se postigne dogovor o izbornoj reofrmi i ograničenoj ustavnoj reformi kako bi se došlo do poboljšanja rada institucija BiH, njenog kapaciteta, da se odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH ispoštuju kako bismo pomogli BiH u njenom putu naprijed”, rekao je Palmer.

On je naglasi kako SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da su tu kako bi pomogli u postizanju dogovora o ograničenoj ustavnoj i izbornoj reformi.

“Smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna za funkcionalnost institucija BiH, na kretanju BiH prema naprijed ka europskim i euroatlantskim integracijama. Prvi sastanak koji smo imali danas bio je s predstavnicima organizacija civilnog društva, razgovarali smo o integritetu izbornog procesa, o važnosti. Ono što je od iznimne važnosti je to da taj proces uspije u Parlamentu i ono što je također važno je da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, da građani budu sigurni i da se ponovno vrati povjerenje građana i vjera da je njihov glas važan i da se njihovi glasovi čuju”, kazao je Palmer.

No, da vrijeme za dogovor ističe, naglasili su i Vehid Šehić iz Koalicije ‘Pod lupom’ i predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar.

“Cijeli proces razgovora mora biti apsolutno transparentan. Svjedoci smo da su se do sada uvijek događale različite izjave nakon pregovora, nikad jedinstvene. Ne postoji nikakav papir na stolu i o prihvatljivim modelima još uvijek razgovara. Kada bi postojala odgovornost prema građanima BiH, onda bi trebali da relativno brzo dođu do dogovora. Izmjene se moraju što prije napraviti jer SIP u svibnju donosi odluku o održavanju općih izbora u BiH, a zna se da u izbornoj godini ne treba praviti nikakve izmjene. Krajnji rok bi morao biti siječanj”, rekao je Šehić.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar o sastanku je kazao kako EU i američki diplomati pokušavaju iznaći rješenja za izmjene Izbornog zakona, zbog čega i razgovaraju s različitim političkim opcijama, ali i predstavnicima civilnog društva.

“Mi smo ukazali na probleme organizacijske prirode i sve ono što sa sobom nose odgode reformi. Sve promjene koje budu dogovorene – moraju biti ubrzo”, naveo je on.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.