Inzko: “Reakcije iz RS-a su očekivane, rekao bih i blaže”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji posljednjeg dana ovog tjedna i službeno napušta tu dužnost, u razgovoru za Klix.ba govorio je o onome što se događalo nakon njegove odluke da zakonski zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Inzko je uoči odlaska iz BiH govorio i jesu li ga iznenadile burne reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska, kakvu atmosferu ostavlja te što čeka njegovog nasljednika Christiana Schmidta.

Kako biste ocijenili reakciju političara iz RS-a nakon vaše odluke o nametanju izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i jeste li očekivali da bi moglo doći do velikih blokada?

-Rekao bih da su reakcije očekivane, možda čak i nešto blaže. Što se tiče najava blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizirala institucije BiH bila korak u pogrešnom smjeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju. Od političara se očekuje da poštuju Ustav BiH i osiguraju nesmetano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti. Oni jednostavno moraju raditi svoj posao i opravdati povjerenje koje su im dali građani. Ne postoji drugi put da se zaobiđu obveze koje imaju prema građanima.

Politički predstavnici RS-a kažu da ste najodgovornija osoba za politički kaos u BiH i da ćete biti odgovorni za sve ono što se bude događaju u narednom periodu.  Brinu li vas takve izjave?

-Poznata je taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao žrtveno janje. Oni to isto rade i s drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti. Međutim, da se vratimo suštini: veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i ratnih zločina – to je nešto što političari u BiH nikada ne bi trebali raditi, ali neki to ipak rade. To je sramotna praksa, to je anticivilizacijski i nemoralno prema žrtvama i preživjelima. Takve aktivnosti uzrokuju strah i pometnju u društvu. A kada pokušate ovu zemlju osloboditi tog balasta, onda kažu da ste vi taj koji je stvorio problem i na taj način prebacuju krivicu. To je, najblaže rečeno, nezrelo.

Je li bilo političkih pritisaka na vas uoči odluke?

-Ne. Odluka je moja i samo moja, uz puno i nepokolebljivo uvjerenje da je to prava stvar.

Kako bi se trenutni čvor, odnosno bojkot u radu institucija BiH, mogao riješiti i kako komentirate da će NSRS donijeti zakon kojim se kažnjava onaj tko RS naziva genocidnom tvorevinom te zakon kojim se odbacuju sve odluke visokog predstavnika?

-Kao što sam rekao u svezi s najavom bojkota i blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizirala institucije BiH bila korak u pogrešnom smjeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju.

Ostavljate li Christianu Schmidtu još težu političku i društvenu atmosferu u zemlji i čemu da se nadaju građani BiH?

-Već je neko vrijeme politička i socijalna klima u zemlji stabilna. Realno, nema ničega što će moja posljednja odluka znatno promijeniti. Naravno, kratkoročno gledano može biti nekih teških riječi i uzburkanih emocija, ali ništa što nije već viđeno u sličnim situacijama.

Političari moraju shvatiti da nisu na dužnostima kako bi zaradili ili izgubili poene kod visokog predstavnika ili međunarodne zajednice. Oni su na dužnostima kako bi ispunili da  ono što su obećali građanima, da zemlju povedu naprijed, izgrade bolju ekonomiju, obrazovanje u skladu sa standardima u razvijenom svijetu, zdravstveni sustav koji može zadovoljiti potrebe građana, posebno u vrijeme pandemije.

Ako političari nastave destruktivan pristup, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je zaustaviti egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima. Krajnje je vrijeme da se fokus vrati na budućnost, na europsku perspektivu, i da se očekivanja građana vrate na prvo mjesto. To bi bio moj apel za kraj, kazao je Inzko u intervjuu za Klix.ba.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.