Ukrajinski veleposlanik traži oduzimanje ikone od Dodika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič, koji je jutros boravio u Ministarstva vanjskih poslova BiH, pred ministricu vanjskih poslova Biseru Turković iznio je niz zamolbi u svezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal, doznaje Klix.ba.

Naime, veleposlanik Kirilič je, kako piše Klix.ba, inzistirao da se ikona odmah izuzme, a potom da ju stručnjaci vještače i procijene njenu vrijednost.

Taj zahtjev će ponoviti i na sastanku s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, koji će se također održati danas u Sarajevu.

Veleposlanik Kirilič je izvijestio ministricu Turković da nadležna tijela Ukrajine nisu izdavala dozvole za izvoz ikona sličnih onoj koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. prosinca poklonio šefu ruske diplomacije, ministru Sergeju Lavrovu.

Ukrajina je ponovo zatražila od bh. institucija dokumente koji bi mogli pružiti uvid i dokaz u sticanje prava vlasništva trenutnog “posjednika” (Milorada Dodika op.a.). Ono što je također novina je i da je Ukrajina spremna odmah poslati stručnjake u BiH s ciljem zajedničkog istraživanja porijekla i vrijednosti ikone.

To su spremni učiniti zajedno sa stručnjacima iz BiH, što također predstavlja jedan od zahtjeva, piše kli.ba.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.